Суміщення професій може стати причиною відмови у призначенні пільгової пенсії

Якщо упродовж робочого дня працівник виконує одну роботу у шкідливих умовах та іншу (суміщувану) роботу – у не шкідливих умовах праці, то він не має права на пільгову пенсію

Управління Держпраці у Закарпатській області (далі — Держпраці) нагадало, що особливості призначення пільгової пенсії у разі, якщо працівник працює за сумісними роботами, визначено Порядком застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим наказом Мінсоцполітики від 18.11.2005 № 383 (далі — Порядок № 383).

Однак, Держпраці наголосило на різниці між роботою на умовах сумісництва та суміщенням професій (посад).

Так, сумісництво — це виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (приватної особи, підприємця) за наймом. У разі сумісництва передбачається укладення двох трудових договорів — за основним місцем роботи та сумісництвом.

Натомість суміщення професій (посад) є такою формою системи організації праці, за якої працівник за його згоди одночасно із основною роботою виконує додаткову роботу за іншою професією або посадою на тому самому підприємстві в межах тривалості робочого дня. Порядок та умови праці осіб на умовах суміщення, визначені постановою Ради Міністрів СРСР «Про порядок та умови суміщення професій (посад)» від 04.12.1981 № 1145.

Працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи (ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 № 1788-XII). Під повним робочим днем слід уважати виконання робіт в умовах, передбачених Списками, не менше 80% робочого часу, установленого для працівників даного виробництва, професії чи посади, з урахуванням підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов’язаних з виконанням своїх трудових обов’язків.

Отже, Держпраці зауважує, що у Порядку № 383 йдеться саме про суміщення професій: якщо упродовж робочого дня працівник виконує одну роботу у шкідливих умовах та іншу (суміщувану) роботу — у не шкідливих умовах праці, то відповідно він не зайнятий протягом повного робочого дня в умовах, що дають право на пільги, а тому не має права на пільгову пенсію.

За інформацією управління Держпраці у Закарпатській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Суміщення професій та посад

На підприємстві працівник може виконувати, крім основних обов’язків, ще й додаткову роботу. Така діяльність у трудовому законодавстві називається «суміщення професій (посад)». У чому полягає суміщення професій і посад, скільки посад можна суміщувати одночасно та чи передбачена законодавством доплата за суміщення посад, — дізнаєтесь у статті.
89163

Зразок заяви працівника на суміщення посад

Суміщення посад може запроваджуватися як за згодою з працівником, так і за одностороннім рішенням роботодавця. Продемонструймо на прикладі, як написати заяву на суміщення посад за ДСТУ 4163:2020
52751

Сумісництво та суміщення: принципова різниця, яку необхідно врахувати

Сумісництво і суміщення професій і посад є досить проблемним питанням для працівників кадрових служб. Нерідко сумісництво та суміщення в трудовому праві плутають або, ще гірше, ототожнюють їх. У статті ви знайдете все про сумісництво і суміщення, порівняльна характеристика яких є дуже важливою. Отже, сумісництво і суміщення: в чому різниця?
98671

Зразок наказу про суміщення посад

Доручити працівникові додаткову роботу в порядку суміщення посад роботодавець може або за погодженням з працівником, або, прийнявши одностороннє рішення про це — у порядку зміни істотних умов праці відповідно до вимог КЗпП. Зразок наказу про суміщення посад 2023 — у статті.
138462

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді