Сумісництво та суміщення: принципова різниця, яку необхідно врахувати

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Сумісництво і суміщення професій і посад є досить проблемним питанням для працівників кадрових служб. Нерідко сумісництво та суміщення в трудовому праві плутають або, ще гірше, ототожнюють їх. У статті ви знайдете все про сумісництво і суміщення, порівняльна характеристика яких є дуже важливою. Отже, сумісництво і суміщення: в чому різниця?

Перш за все, слід встановити, що означають суміщення та сумісництво:

  • сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина за наймом.
  • суміщення професій (посад) — виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією, посадою без звільнення від своєї основної роботи.

На перший погляд, визначаючи поняття сумісництво та суміщення, різниця очевидна. Проте, як свідчить практика, кадровики, роботодавці та працівники продовжують плутати суміщення і сумісництво.

Щоб раз і назавжди зрозуміти поняття сумісництво і суміщення — в чому полягає різниця між ними — скористайтеся порівняльною таблицею.

Сумісництво та суміщення: різниця

Внутрішнє сумісництво

Суміщення

Час виконання роботи

Сумісництво передбачає виконання іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах окремого трудового договору у вільний від основної роботи час

Суміщення передбачає виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, що обумовлена трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) протягом встановленої законодавчо тривалості робочого дня (робочої зміни) (Інструкція Держкомпраці СРСР, Міністерства фінансів СРСР та ВЦРПС від 14.05.1982 № 53-ВЛ; ст. 105 КЗпП).

Як правило, суміщення професій (посад) дозволяється в межах категорії персоналу, до якої належить працівник (робітники, професіонали, фахівці тощо)

Оформлення

Сумісництво оформлюється наказом про прийняття на роботу

Суміщення встановлюється наказом про покладання обов’язків у порядку суміщення за певною вакантною посадою

Оплата

За роботу за сумісництвом нараховується заробітна плата

За суміщення професій обов’язково провадиться доплата (ст. 105 КЗпП).

Суміщення професій (посад) грунтується на тому, що суміщувана посада є в штатному розписі організації, але залишається вакантною, отже за посадою утворюється економія фонду заробітної плати, за рахунок якої і встановлюють доплату. За відсутності вакансії встановити доплату за суміщення неможливо. Доплату за суміщення вакантної посади можна встановити одному працівнику, або ж розподілити між кількома працівниками залежно від обсягу додатково виконуваних робіт

Облік використання робочого часу

Облік використання робочого часу за посадою за сумісництвом ведеться окремо від обліку використання робочого часу за основною посадою

Робота за суміщенням у табелі обліку використання робочого часу не відображається

Таким чином, на відміну від суміщення сумісництво здійснюється на умовах окремого трудового договору та у вільний від основної роботи час. У свою чергу, на противагу сумісництву суміщення оформлюється у межах вже укладеного трудового договору, якщо обов’язки за вакантною посадою працівник виконуватиме одночасно з обов’язками за основною посадою. Отже під час роздумів що обрати: суміщення чи сумісництво, керуйтеся тим, у який час буде виконуватися додаткова робота: робочий (поряд із основною) чи позаробочий.

Обмеження щодо суміщення та сумісництва з іншими видами діяльності

Закон України «Про запобігання корупції» у статті 25 визначає обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності для окремих категорій осіб. Відтак, особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, заборонено займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової та творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики зі спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України.
Скачайте шпаргалку, щоб не плутати поняття «сумісництво» та «суміщення».
Сумісництво та суміщення: принципова різниця, яку необхідно врахувати
СКАЧАТИ

Отже під час оформлення працівника на правилах суміщення чи сумісництва, необхідно:

  • дотримуватися вимог законодавства щодо суміщення та сумісництва;
  • отримати згоду працівника на виконання додаткової роботи;
  • оформити за потреби відповідні документи: наказ, трудовий договір, табель обліку робочого часу.
Суміщення та сумісництво можуть бути корисними інструментами для роботодавця, якщо їх використовувати правильно.

 



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки», який відбудеться 9 травня. Спікер — юрист, сертифікований експерт з військового обліку Юлія Видиборець.

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Новий закон про мобілізацію — аналіз змін, наслідки

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді