Як унести до ID-паспорта електронний підпис та використовувати його в майбутньому — постанова КМУ

Постановою КМУ врегульовано особливості надання послуг електронного цифрового підпису з використанням ID-паспорта, визначено коло суб’єктів, задіяних у наданні таких послуг, їхні повноваження, обов’язки та відповідальність, а також установлено вимоги до засобів ЕЦП та шифрування

Постанова КМУ «Про затвердження Порядку внесення засобів електронного цифрового підпису до безконтактного електронного носія, що міститься в паспорті громадянина України, та надання послуг електронного цифрового підпису з використанням паспорта громадянина України з імплантованим безконтактним електронним носієм» від 30.11.2016 № 869 визначає механізм здійснення операцій із внесення надійних засобів електронного цифрового підпису (далі — ЕЦП), у т. ч. засобів шифрування, до безконтактного електронного носія, який імплантовано в паспорт громадянина України, їх використання та надання послуг електронного цифрового підпису з використанням паспорта громадянина України у формі картки.

Послуги, визначені Законом України «Про електронний цифровий підпис» від 22.05.2003 № 852-IV, надаються акредитованим центром сертифікації ключів МВС (далі — Центр).

Уповноважені суб’єкти, визначені в Законі України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» від 20.11.2012 № 5492-VI як такі, що мають право видачі паспорта громадянина України (далі — Уповноважені суб’єкти), здійснюють представництво центру в порядку, передбаченому Цивільним кодексом України, актами МВС та регламентом роботи центру.

Уповноважені суб’єкти надають такі послуги ЕЦП та виконують такі процедури:

  • приймання від осіб, які досягли 18-річного віку та отримують паспорт громадянина України з імплантованим безконтактним електронним носієм, заяв про реєстрацію в центрі як підписувачів та укладання договорів про надання послуг ЕЦП;
  • ідентифікація особи;
  • надання в користування надійних засобів ЕЦП та засобів шифрування, внесених до паспортів громадянина України з імплантованим безконтактним електронним носієм;
  • надання допомоги під час генерації ключів.

Публікація сформованих сертифікатів ключів ЕЦП та шифрування здійснюються автоматично на електронному інформаційному ресурсі Центру.

Початком строку дії особистих ключів вважається дата та час формування сертифікатів ключів ЕЦП та шифрування, що містять відкриті ключі відповідної пари ключових даних. Строк дії особистих ключів дорівнює строку чинності відповідних сертифікатів ключів.

У разі закінчення строку дії ID-паспорта, його повернення державі, визнання недійсним та знищення автоматично скасовуються чинні сертифікати ЕЦП та шифрування фізичної особи, на ім’я якої оформлено паспорт.

У разі тимчасового вилучення ID-паспорта чинні сертифікати ключів ЕЦП та шифрування фізичної особи, на ім’я якої оформлено паспорт, можуть бути заблоковані на підставі заяви про блокування сертифікатів ключів, поданої підписувачем до Центру в порядку, передбаченому регламентом роботи Центру.

Для забезпечення захисту особистого ключа від компрометації підписувач, на ім’я якого оформлено тимчасово вилучений ID-паспорт, зобов’язаний не розголошувати та не повідомляти особам, якими вилучено паспорт, пароль доступу до особистого ключа (значення ПІН1 (ПІН2) та ПАК1 (ПАК2)) та ключову фразу для голосової автентифікації.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
125636

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45224

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121766

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді