Нові умови виплати пенсій

Виплата пенсій здійснюється у порядку: пенсії, призначені відповідно до законодавства України, розмір яких перевищує 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85% призначеного розміру, але не менше 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність

Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) роз’яснив, що у 2017 році продовжено особливий порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам, який діяв у 2016 році.

Водночас, запроваджено новий порядок виплати пенсії окремим категоріям працюючих пенсіонерів. Так, у зв’язку із внесенням змін до законів України «Про судову експертизу» від 25.02.1994 № 4038-XII, «Про Національний банк України» від 20.05.1999 № 679-XIV, «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III, Положення про помічника консультанта народного депутата України, затвердженого Постановою ВРУ від 13.10.1995, виплата пенсії особам, працюючим:

здійснюється у такому порядку: пенсії, призначені відповідно до законодавства України, розмір яких перевищує 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85% призначеного розміру, але не менше 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Зазначений порядок виплати поширюється на працюючих осіб, незалежно від закону, згідно якого їм призначена пенсія.

Виплата пенсій, призначених особам, на яких поширюється дія Закону № 203, відповідно до законів України «Про державну службу» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.1992 № 2262-XII в період роботи на посадах державної служби, визначених Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII, а також на посадах та на умовах, передбачених законами України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 № 1697-VII, «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 № 2453-VI, а також виплата пенсії іншим особам, яким пенсія призначена згідно законодавства, у період служби в органах місцевого самоврядування здійснюється  в повному обсязі.

Особливий порядок виплати пенсії у 2017 році не застосовується до осіб, які проходять військову службу або перебувають на посадах у Національній поліції України.

І надалі максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати 10 740 грн.

Окрім того, податок на доходи фізичних осіб та військовий збір справляється з пенсій/щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх розмір перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), установленого на 1 січня звітного податкового року, — у частині такого перевищення. Базою оподаткування є розмір, що перевищує 12 470 грн. на місяць (у 2016 році — 10 740 грн.). Ставка податку на доходи фізичний осіб — 18%, військового збору — 1,5% бази оподаткування.

Коло осіб, яким надаються пільги щодо справляння податку, залишилося незмінним.

За інформацією Пенсійного фонду України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи буде пенсія, якщо немає стажу?

Українців передпенсійного віку часто цікавить запитання: якщо немає стажу, яка буде пенсія? З якого саме віку можна почати отримувати пенсію, якщо немає стажу, що робити, коли не вистачає страхового стажу, чи мають право на призначення пенсії підприємці, які досягнули пенсійного віку, - відповіді на ці запитання знайдете у статті
55902

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
116340

Пенсійна реформа: які зміни плануються

Незважаючи на усі виклики, певне зростання пенсійних виплат все ж відбудеться. Також буде запроваджено декілька пенсійних новацій та обговорення запровадження накопичувальної пенсії
76238

Пенсія за віком у 2020 році

Для виходу на пенсію у 2020 році після досягнення відповідного віку потрібно мати страховий стаж не менше 27 років. З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме і у 2028 році досягне 35 років
5529

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8670

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді