Чи зобов’язані громадяни України обміняти паспорт-книжку на ID-паспорт?

Інформація про реєстрацію місця проживання особи не зазначається в зоні візуальної перевірки паспорта громадянина України, а вноситься до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт та зберігається в архівах органів місцевого самоврядування (органів реєстрації).

ДМС в листі від 10.02.2017 № 6-841/1-17 нагадує, що з 01.11.2016 для всіх категорій громадян України запроваджено обмін паспорта на паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм (у т. ч. замість втраченого або викраденого) (абз. 3 п. 2 постанови КМУ від 25.03.2015 № 302; далі — Постанова № 302).

Читайте також — Прийняття на роботу особи із ID-паспортом: враховуємо усі нюанси

Паспорт громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія, оформлений та виданий на підставі документів, поданих до 01.11.2016, є чинним протягом строку, на який його було видано (абз. 4 п. 3 Постанови № 302).

Основними новелами у законодавстві, яке регулює питання, пов’язані з оформленням та видачею паспорта громадянина України (далі — паспорт) (у формі картки), з 01.11.2016, зокрема, є:

  • паспорт оформляється з використанням бланка єдиного зразка — з безконтактним електронним носієм;
  • кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України;
  • паспорт громадянина України оформляється особам, які не досягли 18-річного віку, на 4 роки, а особам, які досягли 18-річного віку, — на кожні 10 років;
  • до паспорта (на зворотному боці) вноситься реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків (РНОКПП), а для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття РНОКПП та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган, проставляється слово «ВІДМОВА».

Окрім того, до безконтактного електронного носія, що міститься у паспорті, вноситься:

  • інформація, зазначена в зоні візуальної перевірки паспорта;
  • додаткова змінна інформація (про місце проживання, про народження дітей, про шлюб і розірвання шлюбу, про зміну імені, у разі наявності — РНОКПП, а у разі відмови від його прийняття — проставляється слово «ВІДМОВА»);
  • відцифрований образ обличчя особи, відцифровані відбитки пальців рук (за згодою особи) та засоби електронного цифрового підпису (для громадян України, які досягли 18-річного віку).

Бланки паспорта, зразки яких затверджені Постановою № 302, не містять серії, а номер паспорта складається з 9 цифр.

При цьому унікальний номер запису в Реєстрі (УНЗР) містить 13 цифр, який представлений двома послідовностями з 8 та 5 цифр, розділених текстовим символом «-».

ДМС повідомляє, що зразок нового паспорта у форматі PDF з позначенням захисних зон та елементів захисту доступний за посиланням >>> .

Окрім того, ДМС звертає увагу, що під час подання особою паспорта може, за необхідності, проводитись процедура верифікації шляхом установлення візуальної відповідності фотозображення, що міститься у паспорті, з особою заявника, перевірки правильності поданих заявником ідентифікаційних даних, та візуальної перевірки захисних зон у паспорті з метою виявлення елементів підробки.

Із 04.04.2016 повноваження у сфері реєстрації місця проживання фізичних осіб делеговано органам місцевого самоврядування як органам реєстрації, що здійснюють реєстрацію (зняття з реєстрації місця проживання) перебування фізичних осіб на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» від 10.12.2015 № 888-VIII).

Інформація про реєстрацію місця проживання особи не зазначається в зоні візуальної перевірки паспорта громадянина України, а вноситься до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт та зберігається в архівах органів місцевого самоврядування (органів реєстрації). Особі за її вимогою органом реєстрації видається довідка про реєстрацію місця проживання — документ, який підтверджує реєстрацію місця проживання особи (зразок довідки).

Ольга Догадіна,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5738

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126363

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45632

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді