«Лікарняний», виданий застрахованій особі по догляду за дитиною, потерпілою від Чорнобильської катастрофи, підлягає оплаті за весь період її хвороби

Виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП роз’яснила особливості оплати листка непрацездатності, виданого застрахованій особі по догляду за дитиною, потерпілою від Чорнобильської катастрофи

Виконавча дирекція Київського міського відділення ФСС з ТВП (далі — ФСС) роз’яснила особливості оплати листка непрацездатності, виданого застрахованій особі по догляду за дитиною, потерпілою від Чорнобильської катастрофи.

ФСС нагадав, що право на матеріальне забезпечення з тимчасової втрати працездатності визначено нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду за дитиною є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (п. 1 ст. 31 Закону № 1105).

Згідно з пунктом 3.3 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455, для догляду за хворою дитиною віком до 14 років листок непрацездатності видається на період, протягом якого дитина потребує догляду, але не більше 14 календарних днів, а для догляду за дитиною, постраждалою внаслідок аварії на ЧАЕС, на весь період її хвороби.

Відповідно до пункту 3.3 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом МОЗ від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406, у графі «Причина непрацездатності» обов’язково підкреслюється відповідна причина звільнення від роботи. Отже, в листку непрацездатності у графі «Причина непрацездатності» зазначається «догляд». При прийнятті рішення про призначення застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років комісією із соціального страхування підприємства, установи, організації враховується законодавча норма щодо надання допомоги для догляду за дитиною, постраждалою внаслідок аварії на ЧАЕС, на весь період її хвороби, при цьому до протоколу засідання комісії із соціального страхування додається копія посвідчення дитини, потерпілої внаслідок Чорнобильської катастрофи.

ФСС зауважує, що листок непрацездатності, виданий застрахованій особі для догляду за дитиною, потерпілою від Чорнобильської катастрофи, підлягає оплаті за весь період її хвороби.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як обчислити страховий стаж для лікарняного

Щоб обчислити суму допомоги з тимчасової непрацездатності необхідно здійснити розрахунок страхового стажу для оплати лікарняних. Що входить в страховий стаж для лікарняного? Як визначити страховий стаж для оплати лікарняного? Як впливає страховий стаж на лікарняний? Відповіді на ці питання та все, що вам потрібно знати про страховий стаж для лікарняного — у статті.
138218

Максимальний термін перебування на лікарняному при різних захворюваннях

Лікарняний лист — офіційний документ, що видається людині при встановленні її непрацездатності та є підставою для звільнення від основної роботи. Максимальний термін перебування на лікарняному в Україні різниться залежно від захворювання, його тяжкості, ускладнень. Усе про орієнтовні терміни тимчасової непрацездатності та граничний термін перебування на лікарняному — у статті.
159643

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28343

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
103797

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7254

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді