Нацдержслужба роз’яснила особливості призначення керівників територіальних органів державної влади

Законом України «Про державну службу» визначено, що на посаду державної служби призначають переможця конкурсу. Рішення про призначення на посади державної служби категорій «Б» і «В» приймає керівник державної служби. Погодження з відповідними головами місцевих державних адміністрацій є необов’язковим.

Національне агентство України з питань державної служби (далі — НАДС) в листі від 12.05.2017 № 4302/12-17 нагадало, що керівників та заступників керівників територіальних органів центрального органу виконавчої влади призначає на посади та звільняє з посади керівник центрального органу виконавчої влади відповідно до законодавства про державну службу. Кандидатури на посади керівників територіальних органів центрального органу виконавчої влади погоджують голови місцевих державних адміністрацій, якщо інше не передбачено законом (ч. 5 статті 21 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» від 17.03.2011 № 3166-VI).

Постанова КМУ від 25.01.2012 № 45, яка визначала порядок призначення на посади та звільнення з посад керівників територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, втратила чинність (постанова КМУ від 22.07.2016 № 465).

Вступ на державну службу здійснюється шляхом призначення громадянина України па посяду державної служби за результатами конкурсу (ч. 1 ст. 21 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII; далі — Закон № 889).

На посаду державної служби призначають переможця конкурсу. Рішення про призначення на посади державної служби категорій «Б» і «В» приймає керівник державної служби (ст. 31 Закону № 889) за результатами спеціальної перевірки відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII та за результатами перевірки відповідно до Закону України «Про очищення влади» від 16.09.2014 № 1682-VII.

НАДС зауважила, що у разі існування неузгодженості між нормами, виданими одним і тим самим нормотворчим органом, застосовують акт, виданий пізніше, навіть якщо прийнятий раніше акт не втратив своєї чинності (лист Мін’юсту від 26.12.2008 № 758-0-2-08-19).

На думку НАДС, призначення керівників територіальних органів центральних органів виконавчої влади можливе без погодження з відповідними головами місцевих державних адміністрацій.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64103

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40290

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563845

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44297

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43399

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді