Непедагогічні працівники закладу освіти мають право викладати в робочий час

Працівнику не потрібно отримувати дозвіл органу управління освіти на здійснення викладацької роботи.

Управління Держпраці у Хмельницькій області роз’яснило, чи може завідуючий бібліотекою закладу освіти займатися викладацькою роботою за фахом у цьому ж таки закладі, яку кількість годин має право викладати і ким має надаватися дозвіл на їх читання.

Умови оплати праці працівників закладів освіти регулює Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.1993 № 102 (далі — Інструкція № 102), яку застосовують в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначених наказом МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

Інші працівники закладів освіти, які не віднесені до посад педагогічних працівників, зокрема бібліотекарі, можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони по основній роботі отримують повний посадовий оклад (ставку) (п. 91 Інструкції № 102).

Непедагогічні працівники закладу освіти мають право викладати в робочий часЧитайте також: Усе про лікарняний: добірка для кадровика

Якщо працівник отримує по основній посаді 0,5 посадового окладу (ставки), йому дозволено вести викладацьку роботу в середньому не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень, 720 годин на рік), а при виконанні цієї роботи в 1-4 класах — до 20 годин на тиждень.

Норму годин, визначену у цьому пункті, працівникам оплачують понад основний посадовий оклад (ставку), як для учителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією). За години викладацької роботи чи занять з гуртками, виконані у зв’язку з виробничою необхідністю, зокрема, у випадку заміни відсутнього педагогічного працівника, понад норму, провадять погодинну оплату за фактичну кількість годин, але не більше 240 годин на рік.

Розподіл педагогічного навантаження у закладі загальної середньої освіти затверджується його керівником (ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999 № 651-XIV). Навчальне навантаження між вчителями, викладачами та іншими педагогічними працівниками розподіляє керівник установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі (п. 63 Інструкції № 102).

Виконання викладацької роботи іншими працівниками закладу освіти, які не віднесені до посад педагогічних працівників, у цьому ж закладі освіти допускається в робочий час з дозволу керівника без утримання заробітної плати. Отримання дозволу відповідного органу управління освіти на викладацьку роботу в підвищених обсягах при відсутності вчителів або викладачів з відповідних предметів передбачено для директорів та їх заступників закладів освіти сільської місцевості.

За інформацією Управління Держпраці у Хмельницькій області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5740

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16340

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126408

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45639

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді