Розпочинається наповнення Єдиного державного реєстру військовозобов'язаних

Військкомати отримуватимуть з Єдиного реєстру повну інформацію про військовозобов’язаних чи призовників. З-поміж відомостей Реєстру – дані про батьків, членів сім’ї, місце роботи, посаду, місце проживання та місце перебування.

Закон України «Про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних» набув чинності ще 20 квітня 2017 року, утім, утіленню його в життя заважала відсутність підзаконного акта про те, хто і як вноситиме відомості до електронного реєстру. Міноборони затвердило очікуваний Порядок ведення Єдиного державного реєстру військовозобов'язаних ще 08.08.2017 (наказ № 418), але Мін’юст зареєстрував документ тільки 30 жовтня 2017 року за № 1327/31195.

Володільцем Реєстру є Міністерство оборони України, розпорядником Реєстру —  Генеральний штаб Збройних Сил України.

Реєстр ведеться в електронній формі і є єдиною централізованою базою даних, яка містить персональні та службові дані всіх військовозобов’язаних (призовників).

Мета Реєстру — забезпечити достовірний військовий облік громадян України.

Після створення Реєстру саме за його даними будуть оформлювати військово-облікові документи призовників і військовозобов’язаних, бронювати військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час, контролювати, як виконують правила військового обліку призовники і військовозобов'язані, посадові особи підприємств, установ та організацій.

До Реєстру внесуть таку інформацію:

  • персональні дані військовозобов'язаного (призовника) (прізвище; власне ім'я (усі власні імена); по батькові; дата і місце народження; місце проживання та місце перебування; відомості про батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників та інших представників (із прізвищем, ім'ям, по батькові, датою народження); реквізити паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон (серія, номер, дата видачі, орган, що видав, строк дії); відомості про документи, що підтверджують смерть особи або визнання особи померлою чи безвісно відсутньою; відомості щодо визнання особи недієздатною (поновлення дієздатності); відомості про місце роботи, посаду; реєстраційний номер облікової картки платника податків; відцифрований образ обличчя особи; відомості про дату виїзду за межі України та дату повернення на територію України; відомості про освіту та спеціальність;
  • службові дані військовозобов’язаного (призовника) — відомості про виконання ним військового обов’язку та військово-облікові ознаки (дані про проходження військової служби; участь в бойових діях, міжнародних операціях з підтримки миру і безпеки; виконання військового обов'язку в запасі; військове звання; військово-облікова спеціальність; рівень військової освіти; категорія запасу; склад обліку військовозобов’язаного; група обліку; розряд обліку; профіль; державні нагороди; знання іноземної мови; спортивні розряди; сімейний стан та склад сім’ї (прізвище, ім’я, по батькові дружини, ім’я та дата народження дитини (дітей)); ступінь придатності до військової служби за станом здоров’я; антропометричні дані; група крові та резус фактор; наявність чи відсутність судимості; відомості про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку).

Органи ведення Реєстру збиратимуть відомості на підставі інформації, що подають особисто військовозобов’язані (призовники), органи влади, виконавчі комітети сільських, селищних та міських рад,  підприємства, установи, організації та навчальні заклади.

Відомості про особу видалять з Реєстру після 105 років з дати її народження.

Для ведення Реєстру у районних (міських) військових комісаріатах призначать операторів Реєстру.

Оператори Реєстру вноситимуть відомості до електронних форм облікових карток військовозобов'язаних (призовників) для взяття (зняття) на військовий облік або при відновленні на військовому обліку з перевіркою відповідності персональних та службових даних військовозобов’язаних (призовників) існуючим обліковим даним. Також оператори вноситимуть зміни до персональних та службових даних військовозобов'язаних (призовників) на підставі відомостей органів виконавчої влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий облік

Ведення військового обліку — обов'язкова умова діяльності підприємства будь-якої форми власності. Порядок військового обліку до цього часу викликає низку питань у зв’язку з динамічністю законодавства у цій сфері. Матеріал стане вашим путівником під час організації військового обліку на підприємстві з нуля, адже містить усі головні, як законодавчі, так і практичні положення про військовий облік для ведення обліку військовозобов'язаних
26170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
9499

Наказ про стан військового обліку

Складіть наказ про стан військового обліку на підприємстві 2023 рік і завдання з військового обліку на 2024 рік за зразком від наших експертів.
47817

План роботи з військового обліку на 2024 рік

Складіть план роботи з військового обліку 2024 за зразком. Так зможете відслідковувати обов’язкові заходи з військового обліку, а також упорядкуєте свою роботу.
17829

Відомість до ТЦК про наявність і технічний стан транспортних засобів і техніки, а також про громадян, які працюють на підприємстві, в установі та організації на таких транспортних засобах і техніці

Керівники підприємств мають подавати до ТЦК за місцем знаходження щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на підприємствах на таких транспортних засобах і техніці.
48621

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді