Уряд затвердив порядок проведення конкурсу на посади керівників закладів охорони здоров’я

Конкурс проводитимуть за рішенням органу управління, прийнятим протягом трьох робочих днів з моменту виникнення вакантної посади.

Постановою КМУ від 27.12.2017 № 1094 затверджено Порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я (далі — Порядок № 1094).

Порядок № 1094 застосовуватимуть для відбору кандидатур на посади керівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я (далі — заклад), крім закладів охорони здоров’я військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення, утворених відповідно до законів.

Окрім того, особливості конкурсу для призначення керівників закладів, які провадять діяльність з надання лише первинної медичної допомоги, можуть визначати відповідними уповноважені виконавчі органи управління власника закладу охорони здоров’я (далі — органи управління).

Етапи конкурсу:

  • прийняття рішення про проведення конкурсу;
  • формування конкурсної комісії (у разі необхідності оновлення її складу);
  • підготовка до проведення конкурсу (оприлюднення оголошення про проведення конкурсу, прийняття документів від осіб, які бажають взяти участь у конкурсі, перевірка поданих документів на відповідність установленим вимогам);
  • проведення конкурсу (заслуховування конкурсної пропозиції та проведення співбесіди з кандидатами (претендентами), визначення переможця конкурсу);
  • оприлюднення результатів конкурсу.

З дня виникнення вакантної посади до призначення керівника закладу за результатами конкурсу орган управління покладає виконання обов’язків керівника закладу на особу з числа штатних працівників закладу.

Для проведення конкурсу орган управління утворює конкурсну комісію (постійно діючу або для проведення окремого конкурсу), до складу якої у рівній кількості входять:

  • представники органу управління;
  • представники трудового колективу відповідного закладу, обрані на загальних зборах трудового колективу;
  • представники громадської ради органу управління або особи (за згодою), делеговані громадськими об’єднаннями з питань захисту інтересів громадян у сфері охорони здоров’я та/або у сфері запобігання корупції і антикорупційної діяльності (за умови реєстрації таких громадських об’єднань не менш як за два роки до дати рішення про проведення конкурсу) та погоджені громадською радою при органі управління — по одній особі від кожного громадського об’єднання.

Якщо  утворено постійно діючу конкурсну комісію, представники органу управління та представники громадськості до її складу входять на постійній основі, а представники трудового колективу залучаються до складу конкурсної комісії для кожного закладу окремо.

Склад постійно діючої конкурсної комісії переглядають щороку.

Порядок № 1094 визначає перелік документів, які претендент має подати конкурсній комісії, а також строки та умови подання документів.

Початком проведення конкурсу є дата, на яку призначено засідання конкурсної комісії з розгляду заяв претендентів і доданих до них документів. Проведення конкурсу завершується в день ухвалення конкурсною комісією рішення про затвердження його результатів. Строк проведення конкурсу становить не більш як 30 календарних днів.

Представники засобів масової інформації мають право бути присутніми на засіданнях конкурсної комісії під час розкриття пакетів документів, поданих претендентами, їх розгляду, під час заслуховування конкурсних пропозицій учасників та оголошення результатів конкурсу. При цьому присутнім заборонено у будь-який спосіб втручатися чи перешкоджати роботі конкурсної комісії.

Орган управління забезпечує ведення відеозапису засідання конкурсної комісії під час заслуховування конкурсних пропозицій учасників.

Відеозапис такого засідання конкурсної комісії та результати конкурсу оприлюднюють на офіційному веб-сайті органу управління.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64029

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40277

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563618

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44278

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43376

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді