Уточнено кваліфікаційну характеристику професії інженера-консультанта на будівництві

Уточнено кваліфікаційні вимоги до професії інженера-консультанта та викладено у новій редакції його завдання та обов’язки.

Наказом Мінрегіонрозвитку від 29.12.2017 № 350 (далі — Наказ № 350) унесено зміни до кваліфікаційної характеристики професії «Інженер-консультант (будівництво)», уміщеної до Випуску 64 «Будівельні, монтажні та ремонтно-будівельні роботи. Будівництво метрополітенів, тунелів та підземних споруд спеціального призначення» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників.

Професію введено до Класифікатора професій Зміною № 6.

Зміна № 6, затверджена наказом Мінекономрозвитку від 26.10.2017 № 1542, діє з 01.11.2017.

У первісній редакції кваліфікаційну характеристику для Інженера-консультанта Мінрегіонрозвитку затвердив наказом від 08.08.2017 № 192, і ось вже за кілька місяців її уточнив.

Зокрема, Наказом № 350 уточнено кваліфікаційні вимоги до професії «Інженер-консультант (будівництво) II категорії»: вища освіта другого рівня за ступенем магістра та спеціальністю відповідної галузі знань. Стаж роботи за професією інженера-консультанта (будівництво) не менше 5 років або наявність кваліфікаційних сертифікатів за професіями інженера технічного нагляду IІ категорії та інженера-проектувальника II категорії або експерта будівельного II категорії. Підвищення кваліфікації. Наявність сертифіката за кваліфікацією інженера-консультанта (будівництво) II категорії, виданого органом, акредитованим в установленому законодавством порядку.

Уточнено кваліфікаційну характеристику професії інженера-консультанта на будівництві Читайте також: Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

Окрім того, викладено у новій редакції завдання та обов’язки професії «Інженер-консультант (будівництво)», який бере участь у контролі відповідності проектним рішенням використаних матеріально-технічних ресурсів, у перевірці обсягів виконаних будівельних робіт та якості будівельних матеріалів, у передпроектних роботах та підготовці вихідних даних щодо проектної документації на будівництво об’єкта. Виконує завдання, визначені цим розділом, під керівництвом інженера-консультанта (будівництво) більш високої кваліфікації.

Ольга Догадіна,
провідний експерт
Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
172512

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
6035

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10705

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10742

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді