Конституційний Суд України повернув українцям право дострокового виходу на пенсію у разі скорочення

Суд визнав неконституційною норму про скасування дострокового виходу на пенсію.

Конституційний Суд України 22.05.2018 ухвалив рішення № 5-р/2018, яким визнав неконституційним підпункт 3 пункту 12 розділу I Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76-VIII (далі — Закон № 76).

До 01.01.2015 громадяни, звільнені з роботи за ініціативою роботодавця (реорганізація, ліквідація, перепрофілювання, скорочення чисельності або штату, невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я) за півтора роки до досягнення пенсійного віку, які мали необхідний стаж для пенсії, могли оформити пенсію (ст. 21 в Законі України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.1993 № 3721-XII; далі — Закон № 3721).

Закон № 76 виключив статтю 21 з Закону № 3721.

Конституційний Суд перевірив підпункт 3 пункту 12 розділу I Закону № 76 на відповідність конституційним принципам.

Конституційний Суд України наголосив, що принцип верховенства права передбачає внесення законодавчих змін із визначенням певного перехідного періоду (розумного часового проміжку між офіційним оприлюдненням закону і набранням ним чинності), який дасть особам час для адаптації до нових обставин.

Закон № 76 був фактично ухвалений парламентом 29.12.2014 (о 1 годині 24 хвилини 40 секунд) та оприлюднений 31.12.2014 в газеті «Голос України» (спеціальний випуск), що підтверджено загальнодоступними відомостями, розміщеними на офіційному веб-порталі ВРУ. До того ж підпункт 3 пункту 12 розділу I Закону № 76 набрав чинності з 01.01.2015.

Перехідний період між оприлюдненням Закону № 76 та набранням чинності підпунктом 3 пункту 12 розділу I Закону № 76 (менше одного дня) був явно недостатнім для того, щоб суб’єкти права змогли адаптуватися до законодавчих новел та скоригувати свої дії для реалізації права на достроковий вихід на пенсію. У такий спосіб парламент знівелював сутність такого елемента конституційного принципу верховенства права, як юридична визначеність.

Отже, ця норма Закону № 76 визнана неконституційною та втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього Рішення.

КСУ наголошує — його рішення є остаточними і оскарженню не підлягають.

До речі, цим це рішенням КСУ визнав конституційними інші норми Закону № 76, зокрема, скасування вартості проїзду до місця санаторно-курортного лікування і назад для ветеранів праці.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи буде пенсія, якщо немає стажу?

Українців передпенсійного віку часто цікавить запитання: якщо немає стажу, яка буде пенсія? З якого саме віку можна почати отримувати пенсію, якщо немає стажу, що робити, коли не вистачає страхового стажу, чи мають право на призначення пенсії підприємці, які досягнули пенсійного віку, - відповіді на ці запитання знайдете у статті
55920

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
116420

Пенсійна реформа: які зміни плануються

Незважаючи на усі виклики, певне зростання пенсійних виплат все ж відбудеться. Також буде запроваджено декілька пенсійних новацій та обговорення запровадження накопичувальної пенсії
76241

Пенсія за віком у 2020 році

Для виходу на пенсію у 2020 році після досягнення відповідного віку потрібно мати страховий стаж не менше 27 років. З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме і у 2028 році досягне 35 років
5531

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8676

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді