Професії майбутнього: столична служба зайнятості допомагає школярам у виборі

Екоаудитор, рециклінг-менеджер і архітектор віртуальної реальності – це лише деякі з професій, що незабаром стануть звичними. Київський міський центр зайнятості допомагає учням обрати шлях у майбутнє.

Готуючись до зустрічі з учнями фахівці Київського міського центру зайнятості (КМЦЗ) відстежують тенденції на ринку праці, враховують розвиток сучасних технологій і запити суспільства на якісніше і комфортніше життя.

Професії майбутнього: столична служба зайнятості допомагає школярам у виборі

Як оформити трудовий договір із неповнолітнім

Директор КМЦЗ Віктор Білич стверджує «Світ сьогодні дуже швидко змінюється. Вочевидь, коли сьогоднішні 5-6, та навіть і 8-9-класники закінчать навчання, вони вже житимуть в світі з іншою технічною і технологічною реальністю».

Цього року під час фестивалю «ПРОФFEST – 2019» фахівці з профорієнтації КМЦЗ провели для учнів загальноосвітніх шкіл м. Києва уроки-семінари «Екопрофесії майбутнього».

Адже однією з найбільш затребуваних сфер майбутнього є саме екологічна. Вже сьогодні навчаючись у ВИШах України можна здобути освіту за такими напрямками:

  • еколог-логіст
  • екоаудитор,
  • сіті-фермер,
  • рециклінг-менеджер,
  • архітектор енергонульових будинків,
  • екоаналітик в будівництві,
  • екодієтолог,
  • юрист з міжнародного природоохоронного права і т. ін.
Професії майбутнього: столична служба зайнятості допомагає школярам у виборіДізнайтеся, як правильно скласти посадову інструкцію

Фахівці з профорієнтації під час занять із дітьми використовують науково-практичні розробки Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості України. Зокрема, профорієнтаційне заняття «Професії майбутнього».

Головна мета – ознайомити учнів з сучасними тенденціями на світовому і національному ринках праці, професійними назвами робіт майбутнього та передумовами успішної кар’єри.

Школярі пізнають такі професії майбутнього:

  • інженер-робототехнік,
  • архітектор віртуальної реальності,
  • наномедик,
  • фахівець зі створення людських органів,
  • онлайн-коуч (педагог),
  • рециклінг-технолог,
  • планувальник smart-міста,
  • сіті-фермер,
  • wellness-консультант для літніх людей,
  • сіті-еколог, тощо.

Спеціальності підібрані з урахуванням тенденцій і прогнозів майбутніх потреб ринку праці.

КМЦЗ повідомляє, що з розвитком економіки та відповідного зростання тривалості і рівня життя постане необхідність в професії wellness-консультанта для літніх людей. Такий фахівець має бути обізнаним у досягненнях сучасної медицини, психології; добре орієнтуватися у сфері лікарських засобів, природних препаратів, протезуванні; розумітися у дієтології та фітнесі.

За прогнозами вже за три роки з’явиться професія «рециклінг-технолог». Це спеціаліст з розробки та впровадження технологій багаторазового використання матеріалів, створення нових матеріалів з промислових відходів, а також розробки технологій безвідходного виробництва.

Також очікуємо на появу професії «планувальника smart-міста», у перекладі «планувальника розумного міста».

Заняття від Київського міського центру зайнятості дозволяють учням не лише ознайомитися з особливостями майбутніх професій, а й візуалізувати їх. Такі профорієнтаційні уроки допомагають старшокласникам робити свідомий та зважений вибір.

За інформацією відділу інформаційної роботи Київського міського центру зайнятості

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
125636

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45224

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121766

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді