Добровольці отримують статус учасника бойових дій і право на додаткову відпуску з 01.01.2020

Новий Закон вже набрав чинності та почне діяти з нового року.

Добровольці отримують статус учасника бойових дій і право на додаткову відпуску з 01.01.2020

Пільги учасникам АТО

Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» доповнили новою категорією осіб, яких відтепер визнають учасниками бойових дій.

Учасниками бойових дій визнають тих, хто брав безпосередню участь в АТО, перебуваючи безпосередньо в районах АТО в період її проведення не менше 30 календарних днів. Закон встановлює механізм прийняття рішення про надання статусу учасника бойових дій таким особам та визначає підстави його отримання.

➤➤ Кадровики запитують, чи можна встановити випробування при прийнятті на роботу учасникам АТО та учасникам бойових дій?

Закон поширює на цих осіб державні соціальні пільги та гарантії. Працівник, який отримає статус учасника бойових дій, зможе:

  • отримувати допомогу по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100% середньої зарплати незалежно від стажу роботи;
  • використовувати щорічну відпустку у зручний час;
  • отримувати щорічно додаткову оплачувану відпустку тривалістю 14 календарних днів;
  • мати переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці та на працевлаштування у разі ліквідації підприємства, установи, організації.

Порядок надання статусу учасника бойових дій та позбавлення такого статусу, а також райони АТО має визначити Кабмін.

Галина Бєлікова

редактор-експерт Експертус Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення додаткової відпустки учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам революції Гідності

Надання додаткової оплачуваної відпустки — завжди актуальне питання. У матеріалі знайдете зразок наказу про відпустку, роз’яснення кому надавати додаткову відпустку та на підставі яких документів, а також як оформити та оплатити відпустку.
3410

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді