Що турбує бізнес під час карантину. Відповіді на топові запитання підприємців

Нестандартні умови життя і роботи в Україні триватимуть протягом усього карантину. Державний онлайн сервіс Дія опублікував на своїй сторінці у Facebook відповіді на найпопулярніші запитання.

Що турбує бізнес під час карантину. Відповіді на топові запитання підприємців

Як організувати дистанційну роботу ➤

Запитання Відповідь

Які бізнеси можуть працювати під час карантину, а які — ні?

Уряд заборонив до 24 квітня 2020 року роботу закладів, яка передбачає приймання відвідувачів. Зокрема, повинні бути зачинені заклади харчування (ресторани, кафе), торговельно-розважальні та фітнес-центри, заклади культури. Окрім того, заборонені перевезення пасажирів. Дозволена торгівля продуктами харчування у магазинах і супермаркетах, робота банків і страхових компаній, автозаправок, лікарень і аптек, пошт, служб адресних доставок.

Чи потрібно платити ЄСВ чи єдиний податок?

Від 1 по 31 березня та від 1 по 30 квітня 2020 року ФОП, самозайняті особи та члени фермерського господарства тимчасово звільняються від сплати ЄСВ протягом карантину. Однак ЄСВ за найманих працівників у цей період потрібно оплатити. Подавати додаткові заяви для звільнення від сплати ЄСВ на період карантину в ДПС не потрібно. Це відбувається автоматично.

Як оформити перенесення вже оплачених податків?

Якщо ЄСВ за березень і за квітень вже сплачено, його зарахують автоматично відповідно до поданої декларації у наступні періоди.

Де дізнатися про податкові канікули?

Державна податкова служба України знає, як оформити податкові канікули у зв'язку з карантином. Деталі можна дізнатися на офіційному порталі ДПСУ.

На найактуальніші запитання щодо організації роботи під час карантину невпинно відповідають експерти редакції журналу «Кадровик-01» і системи «Експертус Кадри».

Для вас ми працюємо цілодобово, адже зміни до законодавчих актів вносять по декілька разів на день.

Щодня фахівці редакції готують нові консультації, щоб забезпечити вас алгоритмами дій і зразками документів для роботи кадрових служб і підприємств в умовах карантину.



За інформацією Facebook-сторінки Дія

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25671

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45375

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33554

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22415

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді