Хто і як зобов’язаний декларувати операції з купівлі-продажу валюти. НАЗК роз’яснює оновлене антикорупційне законодавство

Національне агентство з питань запобігання корупції наголошує, що при операціях з купівлі-продажу валюти здійснюється не лише видаток (витрата коштів), а й набувається новий актив – грошові кошти у новій валюті.

Хто і як зобов’язаний декларувати операції з купівлі-продажу валюти. НАЗК роз’яснює оновлене антикорупційне законодавство

⇛ Зміни в роботі держслужбовців під час карантину ⇚

До кого застосовується ця вимога?

Положення ч. 2 ст. 52 Закону «Про запобігання корупції» (у редакції, що набула чинності з 1 січня 2020 року) застосовуються до:

  • суб’єктів декларування – службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище (примітка до ст. 50 Закону України «Про запобігання корупції»);
  • суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків (ст. 50 Закону України «Про запобігання корупції»).

За яких умов необхідно декларувати відомості про здійснення операції із купівлі-продажу валюти?

Згідно з ч. 2 ст. 52 Закону «Про запобігання корупції», у разі суттєвої зміни у майновому стані, суб’єкт декларування має повідомити про це НАЗК протягом 10 днів з моменту настання такої зміни.

Суттєва зміна у майновому стані — це здійснення разового видатку на суму, що перевищує 50 прожиткових мінімумів (станом на 5 квітня 2020 року – 105 100 грн). Ця норма стосується й операцій з купівлі-продажу валюти.

Така інформація має бути внесена до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднена на офіційному вебсайті НАЗК.

Увага!

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування подаються виключно в електронній формі, їх паперова копія не подається

Як правильно заповнювати?

В повідомленні про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування заповнюється розділ 9 «Видатки» шляхом обрання у полі «Вид видатку» позначки «Придбання», а в полі «Предмет правочину, який спричинив видаток» – позначки «Інше» з подальшим зазначенням «Придбання валюти …» (вказати, національної чи іноземної).

Обов’язково мають бути заповнені поля «Країна, у якій було здійснено видаток», «Розмір видатку» у грошовій одиниці України (гривні), «Дата здійснення видатку».

Розділ 7 «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)» повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування при цьому не заповнюється.

Разом з цим видаток слід відобразити також у розділі 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування» щорічної декларації. При цьому він зазначається у грошовій одиниці України (гривні). Розділ 5 «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)» щорічної декларації у зв’язку зі здійсненням операцій з купівлі-продажу валюти не заповнюється.

Хто і як зобов’язаний декларувати операції з купівлі-продажу валюти. НАЗК роз’яснює оновлене антикорупційне законодавствоТипові помилки у деклараціях: перевірте себе

НАЗК закцентовує:

  • 1. Суб’єктам декларування інших категорій подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані при здійсненні операцій з купівлі-продажу валюти не потрібно.
  • 2. Обов’язок подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування у зв’язку зі здійсненням видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлено лише з 1 січня 2020 року.

Відповідальності за неподання декларації


За інформацією НАЗК

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7344

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3475

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді