Уряд вніс до Парламенту анонсований наприкінці серпня законопроект про підвищення мінімальної зарплати

У Верховній раді України зареєстровано законопроект № 3060 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік»

У Верховній раді України зареєстровано законопроект № 3060 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік».

Відповідно до законопроекту з 01.09.2015 прожитковий мінімум в розрахунку на місяць встановлюється у розмірі:

 

  • на одну особу — 1330 грн.;
  • для основних соціальних і демографічних груп населення:

-        дітей віком до 6 років — 1167 грн.;

-        дітей віком від 6 до 18 років — 1455 грн.;

-        працездатних осіб — 1378 грн.;

-        осіб, які втратили працездатність — 1074 грн.

Мінімальну заробітну плату у місячному розмірі буде збільшено до 1378 грн.,  у погодинному розмірі — до 8,29 грн.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що оскільки прожитковий мінімум відповідно до Закону України від 05.10.2000 № 2017-III «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» є базовим державним соціальним стандартом, на основі якого визначають розміри основних державних соціальних гарантій, з вересня 2015 року підвищуватимуться розміри пенсій і державних допомог. Тому з 1 вересня поточного року розмір мінімальної пенсії зросте з 949 грн. до 1074 грн.

Також зростуть розміри виплат допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам, тимчасової допомоги дітям та допомоги на догляд за інвалідом I чи II групи.

Збільшуються видатки на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною».

На підвищення розміру стипендій аспірантам, клінічним ординаторам та докторантам навчальних закладів та наукових установ у зв’язку із змінами умов оплати праці пропонується збільшити видатки на 22 005,3 тис. грн.

На підвищення з 1 вересня 2015 року на 13% мінімальних ординарних (звичайних) академічних стипендій та соціальних стипендій учням професійно-технічних та студентам вищих навчальних закладів додатково враховуються видатки в обсязі 256 140,2 тис. грн. по державному та місцевих бюджетах.

Підготувала Ольга Савченко,

редактор-експерт «Експертус Кадри»

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
74

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25910

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46944

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33929

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22891

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді