Чи може Держпраці прийти з інспекцією за анонімним зверненням?

Суд скасує постанову Держпраці про порушення законодавства про працю, якщо інспекцію провели за анонімним зверненням громадянина.
Чи може Держпраці прийти з інспекцією за анонімним зверненням?

Як ФОП має оформити наказ про прийняття на роботу

До Управління Держпраці в Полтавській області надійшло анонімне звернення колишнього працівника ФОП. У зверненні особа вказує на порушення ФОП законодавства про працю: роботу продавцем без оформлення трудових відносин, відсутність повного розрахунку при звільненні.

На підставі звернення інспектор праці провів інспекційне відвідування та встановив факт роботи в магазині іншої особи без укладеного трудового договору. Постановою Держпраці на ФОП накладено штрафну санкцію у розмірі 125 190,00 грн.

ФОП оскаржив постанову в суді.

Позиція суду (рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 09.06.2020 по справі № 440/482/20): в силу приписів статті 8 Закону України «Про звернення громадян» заява особи до Держпраці є анонімним зверненням і розгляду не підлягає.

Перелік підстав для інспекційних відвідувань

Відтак суд визнав протиправною та скасував постанову Управління Держпраці у Полтавській області про накладення штрафу уповноваженими посадовими особами. Додатково суд стягнув з відповідача судові витрати зі сплати судового збору та витрати на професійну правничу допомогу.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірки Держпраці скасовано: чи правда?

Набрала законної сили постанова Шостого апеляційного адміністративного суду м. Києва. Від 14.05.2019 втратили чинність Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Чи можливі тепер перевірки Держпраці: роз'яснення з посиланням на нормативно-правові акти.
8015

Судова реформа 2016: яких змін очікувати

Нині в Україні триває судова реформа , яка передбачає оновлення законодавства. Зокрема, прогнозується повне реформування системи судоустрою; імплементація оновлених конституційних засад правосуддя на законодавчому рівні для забезпечення незалежності (деполітизації) судової влади; посилення відповідальності судової влади перед суспільством; запровадження нових механізмів формування та кадрового оновлення суддівського корпусу
2635

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді