Перевірки Держпраці скасовано: чи правда?

Автор
порталу «Кадровик-01»
Набрала законної сили постанова Шостого апеляційного адміністративного суду м. Києва. Від 14.05.2019 втратили чинність Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Чи можливі тепер перевірки Держпраці: роз'яснення з посиланням на нормативно-правові акти.

Шостий апеляційний адміністративний суд м. Києва визнав нечинною постанову КМУ «Про деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 29.04.2017 № 295 (далі — Постанова № 295).

Постанова суду набрала законної сили 14.05.2019 (ст. 325 Кодексу адміністративного судочинства України). Отже, з цієї дати:

  • втратили чинність Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю (далі — Порядки);
  • Держпраці, виконавчі органи міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад не можуть здійснювати заходи державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю з підстав, які визначали Порядки.

Перевірки Держпраці: чи скасовано?Однак говорити про те, що перевірок з праці тепер не буде взагалі, — передчасно.

Як Держпраці перевіряє дотримання колдоговору

Законні підстави для проведення перевірок з праці

На роботу Держпраці поширюється дія Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V (далі — Закон № 877). А інспекційне відвідування є формою державного нагляду у сфері господарської діяльності.

Закон, який уповноважує Держпраці на перевірки, — КЗпП: «...державний нагляд та контроль за додержанням законодавства про працю юридичними особами незалежно від форми власності, виду діяльності, господарювання, фізичними особами — підприємцями, які використовують найману працю, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю» (ч. 1 ст. 259 КЗпП).

Підстави для інспектування Держпраці можуть прямо та опосередковано містити інші закони.

Провести перевірку Держпраці може зобов’язати суд.

Закон № 877 також визначає:

  • загальні вимоги до проведення перевірки;
  • порядок призначення перевірки і складання документів за її наслідками.

Порядок проведення перевірок, повноваження Держпраці визначають також конвенції Міжнародної організації праці — про інспекцію праці у промисловості і торгівлі (від 1947 року № 81) та про інспекцію праці у сільському господарстві (від 1969 року № 129), ратифіковані Україною у 2004 році.

Зверніть увагу!

Норми конвенцій мають вищу юридичну силу, ніж національне законодавство (ч. 2 ст. 19 Закону України «Про міжнародні договори України» від 29.06.2004 № 1906-IV).

Поки Держпраці визначається із позицією щодо проведення перевірок, ми проаналізували 350 судових рішень і відібрали 12 вердиктів — подекуди обнадійливих, подекуди печальних для працівників кадрових служб. Детальніше читайте у консультації За що штрафують кадровика і як пом’якшити покарання, щоб не повторювати помилок своїх колег.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді