За мобінг штрафуватимуть

Судячи з численних публікацій, саме це підступне явище провокує звільнення з роботи, судові процеси, неврози, суїциди і матеріальні втрати. На робочому місці від нього потерпають чоловіки й жінки, досвідчені професіонали і молоді працівники. Депутати починають боротися зі цькуванням у трудових колективах
Зміст статті:

Про мобінг чуємо дедалі частіше, неначе йдеться про епідемію нової соціальної хвороби. Він процвітає як на державних, так і приватних підприємствах. Для успішнішої боротьби з ним засновують громадські організації, відкривають гарячі телефонні лінії та вносять зміни в законодавство.

Довідка:

мобінг (від англ. mob — юрба) — систематичне цькування, психологічний терор, форми зниження авторитету, психологічного тиску у вигляді цькування працівника у колективі, зазвичай для того, щоб змусити його звільнитися.

Народні депутати починають боротися зі цькуванням у трудових колективах. Вони зареєстрували проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу» (законопроект № 10118). Він покликаний привести норми українського законодавства у відповідність до європейського та забезпечити захист від дискримінації та психологічного тиску в трудовому колективі.

Штрафи за мобінг

Законопроект містить визначення терміна «мобінг», яке продублюють у Законі України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» від 06.09.2012 № 5207-VI, та типові ознаки мобінгу.

Статтю 13 КЗпП та статтю 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 № 3356‑XII планують доповнити нормою, згідно з якою заходи, спрямовані на запобігання та протидію мобінгу на підприємствах, та контроль за їх виконанням роботодавець має унормувати в колдоговорі.

Резюме

Якщо колектив «хворий», то завжди наявний комплекс причин, які спричинили мобінг. Потрібен системний аналіз сформованої ситуації, можливо, із залученням незалежних експертів. Підвищити загальний імунітет цілком можливо, якщо основним принципом керівників стане турбота про працівників, їхній комфорт (у тому числі психологічний) і добробут.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді