Позиція Держпраці щодо переведення педагогів-пенсіонерів на строкові трудові договори

Переведення педагога-пенсіонера на строковий трудовий договір передбачає зміну істотних умов праці

Позиція Держпраці щодо переведення педагогів-пенсіонерів на строкові трудові договори

Держпраці (лист від 25.05.2020 № 2822/3.1/3.1-зв-20) нагадало, що до 01.07.2020 керівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти зобов’язані були припинити безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками, яким виплачують пенсію за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік. Якщо педпрацівник незгодний продовжувати трудові відносини на умовах строкового трудового договору, його звільняються згідно з пунктом 9 частини першої статті 36 КЗпП.

Позиція Держпраці щодо переведення педагогів-пенсіонерів на строкові трудові договориНаказ про звільнення педагога, який відмовився укласти строковий трудовий договір

Строковий трудовий договір укладають у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами (ч. 2 ст. 23 КЗпП).

У зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці допускають зміну істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших — роботодавець повинен повідомити працівника не пізніше ніж за два місяці (ст. 32 КЗпП).

Якщо колишні істотні умови праці не можна зберегти, а працівник не згоден продовжувати роботу в нових умовах, трудовий договір припиняють за пунктом 6 статті 36 КЗпП.

Тобто позиція Держпраці — педпрацівників, які не погодяться переходити на строковий трудовий договір, необхідно звільняти за пунктом 6 статті 36 КЗпП.

Утім, Держпраці нагадує, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, мають лише інформаційний характер та не встановлюють правових норм.

До речі, 08.07.2020 у ВРУ зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» (щодо узгодження окремих положень законодавства)» (законопроєкт № 3808).

Народні депутати від політичної партії «Європейська солідарність» пропонують заборонити примушування до укладання педагогічними працівниками державних і комунальних закладів освіти строкових трудових договорів.

Як зазначили автори законопроєкту в пояснювальній записці, таке положення не відповідає приписам статей 24 і 43 Конституції України, оскільки має дискримінаційний характер стосовно осіб, які досягли пенсійного віку, та обмежує їх право на працю. Ця норма суперечить вимогам статті 23 КЗпП, яка встановлює, що строковий трудовий договір укладають у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
16007

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12306

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
122675

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
254819

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
2225

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді