Як припинити дію колдоговору

UA RU
Чи можна припинити дію колдоговору, щоб не порушити законодавства про працю?

Можна, якщо колдоговір міститиме умову, що він припиняється після закінчення строку чинності.

Дію колективного договору визначає стаття 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 № 3356-XII (далі — Закон № 3356).

Організація обліку документів кадрової служби

Колективний договір набирає чинності з дня, коли його підписали представники сторін, або з дня, зазначеного у колективному договорі. Після закінчення строку дії колдоговір діє до того часу, поки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо іншого не передбачає договір.

Колективний договір зберігає чинність, якщо змінюють склад, структуру, найменування роботодавця, від імені якого уклали цей договір. У разі реорганізації підприємства колдоговір зберігає чинність протягом строку, на який його уклали, або сторони можуть його переглянути за згодою.

Якщо змінився власник підприємства, колдоговір чинний протягом строку його дії, але не більше одного року. У цей період сторони повинні розпочати переговори, щоб укласти новий чи змінити або доповнити чинний колективний договір.

У разі ліквідації підприємства колдоговір діє протягом усього строку проведення ліквідації.

Порядок повідомної реєстрації галузевих/міжгалузевих і територіальних угод, колективних договорів затвердив КМУ постановою від 13.02.2013 № 115 (в редакції постанови КМУ від 21.08.2019 № 768, далі — Порядок № 115).

Будь-яка зі сторін не раніше ніж за три місяці до закінчення строку дії колдоговору або у строки, визначені в ньому, письмово повідомляє іншу сторону про початок переговорів. Друга сторона протягом семи днів повинна розпочати переговори.

Порядок ведення переговорів з питань розробки, укладення або внесення змін до колдоговору визначають сторони й оформляють протоколом. Щоб вести переговори і готувати проєкт колдоговору, створюють робочу комісію з представників сторін. Склад цієї комісії визначають сторони (ст. 10 Закону № 3356).

Якщо сторони переговорів ухвалять рішення припинити дію колдоговору, і трудовий колектив на загальних зборах підтримає це рішення, треба внести зміни до колдоговору, що він припиняє діяти після закінчення строку чинності. Зміни до колдоговору реєструють в управлінні праці та соціального захисту населення (п. 8 Порядку № 115).

Альтернативний законний вихід — укласти новий колдоговір із мінімальними державними гарантіями, що передбачає законодавство про працю.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді