Як присвоїти 4 розряд слюсарю з ремонту колісних засобів 3 розряду з 13-річним стажем — алгоритм від Держпраці

Не забудьте зробити запис в трудовій книжці працівника про присвоєння нового розряду.

Як присвоїти 4 розряд слюсарю з ремонту колісних засобів 3 розряду з 13-річним стажем — алгоритм від Держпраці

Управління Держпраці у Рівненській області роз’яснило, що кваліфікаційні розряди підвищують насамперед тим робітникам, які успішно виконують професійні завдання та обов’язки, норми праці і вимоги робітничої інструкції, а також пройшли відповідне професійне навчання.

Кваліфікаційні вимоги до працівників, зайнятих на роботах із обслуговування автомобільного транспорту визначені у Випуску 69 «Автомобільний транспорт» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівника (ДКХП).

Чи обов’язково використовувати ДКХП

Згідно з ДКХП до кваліфікаційних вимог слюсаря з ремонту колісних транспортних засобів 4 розряду належать:

  • наявність професійної (професійно-технічної) освіти,
  • підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією слюсаря з ремонту колісних транспортних засобів категорії 3 розряду — не менше 1 року.

Робітнику присвоюють кваліфікаційний розряд або підвищують його з урахуванням складності виконуваних робітником робіт у відповідному структурному підрозділі (цеху, на дільниці тощо).

Порядок організації, проведення кваліфікаційної атестації та присвоєння кваліфікації особам (учням, слухачам, працівникам), які здобувають професійно-технічну освіту в професійно-технічних та інших навчальних закладах, а також на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності та підпорядкування, встановлено Положенням про порядок кваліфікаційної атестації та присвоєння кваліфікації особам, які здобувають професійно-технічну освіту, затвердженим наказом Мінпраці та Міносвіти України від 31.12.98 р. № 201/469 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 01.03.99 р. за № 124/3417). Відповідно до даного Положення кваліфікаційна атестація є вихідним контролем знань і вмінь осіб на виробництві, що провадиться як кваліфікаційні іспити на завершальному етапі навчання, котрі визначають рівень підготовки осіб до самостійного виконання комплексу робіт відповідного розряду (класу, категорії).

Кваліфікаційну атестацію провадять за державними стандартами професійно-технічної освіти і вимогами кваліфікаційних характеристик. Для проведення кваліфікаційних іспитів на підприємстві створюють кваліфікаційну комісію, склад якої затверджує керівник підприємства відповідним наказом.

До складання кваліфікаційних іспитів допускаються особи, які пройшли відповідний курс навчання і мають позитивні підсумкові оцінки з усіх навчальних предметів, виробничого навчання та практики.

Таким чином, з огляду на тринадцятилітній досвід працівника та за умови успішного складання ним кваліфікаційного іспиту, кваліфікаційна комісія може присвоїти йому 4 розряд слюсаря з ремонту колісних засобів.

Нагадаємо, що в трудовій книжці працівника необхідно зробити відповідний запис про присвоєння нового розряду (п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок).

Держпраці зауважує, що для переведення працівника на посаду слюсаря з ремонту колісних транспортних засобів 4 розряду посади у штатному розписі підприємства має бути відповідна посада.

Одночасно Управління повідомляє, що дане роз’яснення не містить норм права, а носить лише рекомендаційний характер.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
172372

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
6021

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10694

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10709

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді