Адаптивний карантин в Україні подовжено до 31 жовтня: дії кадровика

Уряд посилює протиепідемічні заходи на території регіонів, встановлює нові обмеження в роботі суб’єктів господарювання. За потреби — змініть графік роботи підприємства або запровадьте гнучкий графік роботи, забезпечте транспортування працівників до роботи й додому.

Адаптивний карантин в Україні подовжено до 31 жовтня: дії кадровика

26 серпня КМУ подовжив дію адаптивного карантину в Україні до 31 жовтня.

Посилюють обмежувальні заходи в регіонах із «зеленим» рівнем епідемічної небезпеки — забороняють проведення дискотек, роботу нічних клубів, діяльність закладів громадського харчування з організації дозвілля, а також проведення концертів (крім тих, що проводяться закладами культури, для яких концертна діяльність протягом останнього року є основним видом діяльності).

Також рішення Уряду дає органам місцевого самоврядування право на доступ до даних електронного сервісу «Дій вдома» для поточного контролю осіб, що підлягають самоізоляції або обсервації, та осіб, які порушили правила карантину.

☝ Яка відповідальність за порушення карантину

За таких умов кадровику час проводити аудит роботи підприємства під час карантину та обирати оптимальний варіант на наступні два місяці залежно від рівня епідемічної небезпеки вашого населеного пункту.

Якщо підприємство продовжує працювати — перегляньте умови роботи працівників. Зробіть їх безпечними. Мета — мінімізувати можливість інфікування.

За потреби — змініть графік роботи підприємства або запровадьте гнучкий графік роботи, забезпечте транспортування працівників до роботи й додому.

Підприємство організувало дистанційну роботу на час карантину — перевірте наказ.

У наказі вказали дату припинення дистанційної роботи:

  • видайте новий наказ та зазначте наступну дату припинення карантину або оформіть його «на час дії карантину»;
  • вже зрозуміло, що працівник працюватиме дистанційно після карантину — укладіть письмовий трудовий договір. У договорі вкажіть, що його укладають з працівником, що працює з (вкажіть дату початку трудових відносин), та застосовують, наприклад з 01.09.2020.

Оголосили простій, готуєте наказ про оголошення простою на час карантину щомісяця? Саме час оформлювати такий наказ на вересень та узгоджувати з керівником списки працівників, що перебуватимуть у простої у жовтні.

Працівники перебувають у щорічних чи соціальних відпустках?

З’ясуйте у керівника, в якому режимі вони працюватимуть, коли відпустки закінчаться та готуйте проєкти індивідуальних наказів.

Працівник перебуває у відпустці без збереження зарплати за згодою сторін на час карантину та зазначив у заяві дату 31 серпня? Уточніть як він зможе працювати з 1 вересня та узгодьте це з керівником. Ймовірно, працівник буде працювати дистанційно або в офісі на умовах неповного робочого часу. Є і третій варіант — працівник виявить бажання подовжити відпустку без збереження зарплати за згодою сторін на час карантину до 31 жовтня.

Частина працівників працює в режимі неповного робочого часу та у заявах не вказували кінцевої дати їх дії?

Якщо після посилення карантинних заходів вони не зможуть працювати взагалі з особистих причин або через неможливість організувати їх роботу:

  1. оголосіть працівникам простій;
  2. надайте відпустку:
    • щорічну, чорнобильську або іншу оплачувану;
    • без збереження зарплати на час карантину в садочку чи школі;
    • без збереження зарплати за згодою сторін на час карантину.

Проведіть аудит графіка відпусток.

Працівники, щорічна відпустка яких га графіком припаде на час карантину, можуть просити перенести відпустку з карантину на інший період через посилення карантинних обмежень.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25671

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45375

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33554

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22415

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді