З 1 вересня перевірятимуть роботодавців, які звільняли працівників під час карантину

Протягом інформаційної кампанії з питань недопущення використання незадекларованої праці встановлено, що розбіжність між фактичною чисельністю працівників і кількістю оформлених трудових договорів становить майже 100 тис. осіб. Тож з 1 вересня Держпраці першочергово інспектуватиме роботодавців, які мають найвищий ризик застосування нелегальної праці. Перевірте, чи перебуває в зоні ризику ваше підприємство.

З 1 вересня перевірятимуть роботодавців, які звільняли працівників під час карантину

З червня 2020 року після пом’якшення карантинних заходів представники Держпраці, ДПС, ПФУ, центрів зайнятості та органів місцевого самоврядування проводили інформаційну кампанію з питань недопущення використання незадекларованої праці.

Фахівці безпосередньо відвідали майже 155 тис. роботодавців і встановили, що розбіжність між фактичною чисельністю працівників і кількістю оформлених трудових договорів складає майже 100 тис. осіб.

За результатами проведеної інформаційної роботи кількість застрахованих осіб у червні зросла на 59 тис. осіб. Однак, після роз’яснень Держпраці переходить до перевірок.

З 01.09.2020 заплановано проведення інспекційних заходів у роботодавців, які мають найвищий ризик застосування незадекларованої праці. Це суб’єкти, у яких обсяг наданих послуг (виконаних робіт) не відповідає фактичній чисельності найманих працівників, у яких відбулося зменшення кількості найманих працівників під час карантину та відсутня позитивна динаміка працевлаштування після пом’якшення карантинних заходів, а також ті, які приховують трудові відносини, замінюючи їх іншими видами цивільних або господарських відносин.

Не чекайте, коли прийде інспектор праці

Перевірте, чи перебуваєте в зоні ризику перевірки за чек-лістом.

Державний центр зайнятості наголошує, що чинне законодавство передбачає кримінальну, адміністративну та фінансову відповідальність за порушення законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин із найманими працівниками.

Штрафи на роботодавця з 01.09.2020

Кримінальна відповідальність: штраф від 34 до 85 тис. грн, позбавлення права займати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, виправні роботи на строк до двох років, арешт до 6 місяців.

Адміністративна відповідальність: штраф від 8,5 до 34 тис. грн.

Фінансова відповідальність: штраф від 47 230 грн до 141 690 грн.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45970

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33672

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді