Як звільняти працівників закладу освіти в «помаранчевій» та «червоній» зоні? Роз’яснює експерт журналу «Кадровик-01»

Працівники закладів освіти можуть відвідувати заклади освіти, а відтак можуть прийти на роботу, ознайомитись з наказом про звільнення та отримати трудову книжку.

Як звільняти працівників закладу освіти в «помаранчевій» та «червоній» зоні? Роз’яснює експерт журналу «Кадровик-01»

Як звільняти працівників під час карантину

Все більше кадровиків звертаються до цілодобової Гарячої Лінії Кадровика, що працює для передплатників журналу «Кадровик-01», із запитаннями про звільнення в «помаранчевій» та «червоній» зоні. Так, Ваша колега з Франківщини питає:

«В нашому закладі освіти скорочення – деяких працівників маємо звільнити 31.08. Наше місто віднесли до «червоної» зони і навчальні заклади не працюють. Як вручити трудові книжки звільненим працівникам, якщо вони не прийдуть за ними?»

Роз’яснення надає провідний експерт Експертус Кадри Ольга Догадіна

На час карантину залежно від епідемічної ситуації на території регіону, району або міста обласного значення встановлюють один з чотирьох рівнів епідемічної небезпеки поширення COVID-19: «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» (далі — рівень епідемічної небезпеки) (п. 2 постанови КМУ від 22.07.2020 № 641; далі — Постанова № 641).

При «помаранчевому» рівні епідемічної небезпеки заборонено відвідувати заклади освіти здобувачам освіти групами кількістю більш як 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти (пп. 4 п. 14 Постанови № 641).

Якщо встановили «червоний» рівень епідемічної небезпеки, здобувачі освіти не можуть відвідувати заклади освіти.

Натомість щодо працівників закладів освіти Постанова № 641 жодних обмежень не містить. Тому кадровик може прийти на роботу, щоб підготувати проєкт наказу про звільнення, ознайомити з наказом працівника та видати йому трудову книжку. Водночас працівник також може прийти в заклад освіти, щоб отримати трудову книжку та розрахунок при звільненні.

Дії кадрової служби при оформленні звільнення працівника залежать від підстави звільнення.

Розглянемо основні з них.

Звільнення за власним бажанням

Про своє бажання розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, працівник повинен попередити роботодавця письмово за два тижні (ч. 1 ст. 38 КЗпП).

Коли подання працівником заяви про звільнення за власним бажанням зумовлено неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею 14-річного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник (ч. 1 ст. 38 КЗпП).

Надійшла дата звільнення працівника? Працівник не повідомив роботодавця про бажання працювати далі та не відкликав заяву про звільнення? Підготуйте наказ про звільнення. Ознайомте з ним працівника. Видайте йому трудову книжку.

Працівник відсутній на робочому місці в день звільнення? В день звільнення відправте йому поштою повідомлення про звільнення та нагадайте про необхідність отримати трудову книжку.

Звільнення за угодою сторін

Одна з самих поширених підстав для звільнення — угода сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП).

В день звільнення дійте за алгоритмом, як і при звільненні працівника за власним бажанням. Хвороба або відпустка працівника не є забороною для звільнення за цією підставою.

КЗпП забороняє звільняти з ініціативи роботодавця працівників під час тимчасової непрацездатності або відпустки (ч. 3 ст. 40 КЗпП). Однак звільнення за угодою сторін є самостійною підставою припинення трудового договору і не належить до підстав звільнення з ініціативи роботодавця. Отже, заборона не діє.

☝ Угода сторін замість звільнення за статтею — ризикований компроміс

Звільнення у зв’язку зі скороченням штату або чисельності

В день звільнення перевірте, чи не перебувають працівники, яких звільняєте у відпустці. Можливо хтось з працівників на лікарняному. Перевірте в Електронному реєстрі листків непрацездатності чи нема інформації про відкриті лікарняні на цих працівників. Таких працівників не можна звільняти за пунктом 1 статті 40 КЗпП поки не закінчиться відпустка і лікар не закриє лікарняний (ч. 3 ст. 40 КЗпП).

Працівник не у відпустці і не хворіє? Готуйте проєкт наказу про звільнення. Ознайомте працівника з наказом. Видайте трудову книжку. Розрахуйте працівника.

Якщо в день звільнення працівник не прийшов на роботу через карантинні обмеження, надішліть поштою повідомлення про звільнення та нагадайте про необхідність отримати трудову книжку.

Якщо через деякий час звільнений працівник принесе листок непрацездатності, в якому він хворітиме в день звільнення, виправте порушення. Скасуйте наказ про звільнення та видайте новий, в якому змініть дату звільнення на наступний робочий день після закриття лікарняного. Не забудьте перерахувати компенсацію за невикористані дні відпустки.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106470

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122696

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50604

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді