МОЗ оновило протиепідемічні заходи у закладах освіти: наслідки для кадровиків

Кадровика закладу освіти можуть призначити відповідальною особою, яка забезпечуватиме щоденний контроль за виконанням заходів. Що саме потрібно буде перевіряти?

Оновлено рекомендації від санлікаря для закладів освіти

Головний державний санітарний лікар України Постановою від 22.08.2020 № 50 (далі — Постанова № 50 ) затвердив протиепідемічні заходи у закладах освіти на період карантину у зв'язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Нові вимоги МОЗ стосуються організації освітнього процесу, харчування, транспорту, який перевозить дітей та працівників до закладу освіти та поводження з використаними засобами індивідуального захисту та розроблені для закладів позашкілля, загальної середньої, фахової передвищої освіти, профтехів і вишів.

Згідно з Постановою №50 відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на засновника (власника) та керівника закладу освіти.

Керівник та медперсонал закладу освіти, або відповідальна особа, яка пройшла відповідний інструктаж та призначена наказом керівника закладу, забезпечують щоденний контроль за виконанням заходів.

Допуск до роботи персоналу закладів освіти здійснюється за умови використання засобів індивідуального захисту (респіратора, захисного щитка або маски, в тому числі виготовленої самостійно) після проведення термометрії безконтактним термометром.

Якщо саме на вас покладають документування організації температурного скринінгу в закладах освіти, скористайтеся рекомендаціями експертів команди Експертус Кадри та зразками документів.

Журнал вимірювання температури працівників

Відповідно до вимог Постанови № 50 у разі виявлення співробітника з температурою тіла понад 37,2 °С або із ознаками гострого респіраторного захворювання, такий співробітник не допускається до роботи з рекомендаціями звернутись за медичною допомогою до сімейного лікаря.

При появі ознак гострого респіраторного захворювання вдома, співробітник має повідомити свого безпосереднього керівника та не виходить на роботу, одночасно звертаючись за медичною допомогою.

Недопущення до роботи персоналу, визначеного таким, який потребує самоізоляції відбувається відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

Усі працівники закладу забезпечуються засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. ЗІЗ мають бути в наявності із розрахунку на 5 робочих днів, у т.ч. на 1 робочу зміну — безпосередньо на робочому місці працівника.

Одночасно до здобувачів освіти МОЗ передбачило більш м’які умови, зокрема:

  • вхід до приміщень закладу освіти дозволений при наявності захисної маски або респіратора. Під час занять їх можна не використовувати, а під час пересування приміщеннями закладу — використовувати обов’язково;
  • учні 1 - 4 класів входять та пересуваються приміщеннями закладу освіти без використання захисної маски або респіратора.

А ось в регіонах «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки педагогам під час уроку рекомендовано використовувати захисні щитки.

Олена Петровська

за матеріалами МОЗ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5738

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126367

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45632

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді