Організація преміювання працівників

Одним із найпоширеніших способів мотивування працівників є призначення для них додаткових грошових виплат, а саме — премій. Кожен роботодавець самостійно визначає доцільність виплати премій та встановлює умови, за яких у працівника виникає право отримати премію. Зазвичай, працівникам виплачують премії за особливі досягнення в роботі та враховують вклад і зусилля, який вніс працівник до розвитку компанії.

Організація преміювання працівниківСкачайте зразок наказу про преміювання працівників

Нормативно-правове регулювання системи преміювання

Головними документами, що регламентують систему грошових виплат працівникам, які працюють за наймом, є Кодекс законів про працю України та Закон України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР.

Так, Закон Про оплату праці» передбачає трирівневу структуру заробітної плати, до якої належать:

  • основна частина — оплата роботи з урахуванням показників норм праці. Фактично, основна частина зарплати — це та незмінна сума винагороди, яка підлягає регулярній виплаті працівнику (як правило, щомісячно);
  • додаткова частина — оплата роботи за перевищення показників норм праці, за трудові успіхи та за особливі умови праці. Додаткова частина складається з надбавок, доплат, премій, пов’язаних із виконанням виробничих функцій;
  • інші грошові виплати — винагорода за результатами роботи за рік, премії, встановлені локальними актами компанії, надаються за власним рішенням роботодавця.

Тлумачення терміна «премія» міститься у Рекомендаціях Мінсоцполітики від 29.01.2003 № 23, згідно з якими під премією розуміють «основний вид додаткової, понад основну заробітну плату, винагороди, яка виплачується працівникам за результатами їх трудової діяльності та виробництва в цілому за показниками та умовами оцінки цих результатів, визначеними підприємством».

Отже, премії працівнику можуть виплачувати як у формі додаткової частини зарплати (якщо вона пов’язана із господарською чи виробничою діяльністю), так і у формі заохочувальних виплат (у разі виплати премії одноразово, несистематично або за внутрішніми правилами компанії).

Організація преміювання робітників в компанії

Правила надання та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших грошових виплат роботодавець встановлює у колективному договорі.

Крім того, згідно з Наказом Мінпраці від 31.03.1999 № 44 власнику компанії рекомендовано розробити окреме Положення про преміювання працівників компанії, яке доцільно викласти у формі додатка до колективного договору.

Положення про преміювання працівників слід погоджувати із профспілковим органом. У такому положенні мають бути детально визначені принципи і процедура виплати премій. За допомогою такого положення роботодавець має можливість встановити тимчасову або періодичну систему преміювання працівників та врегулювати всі питання, пов’язані із впливом специфіки діяльності компанії на розмір грошових виплат.

Види преміальних виплат

До фонду оплати праці відносяться такі види преміальних, заохочувальних та компенсаційних виплат:

1. Виплати системного характеру:

  • за збільшення обсягу виконаної роботи;
  • покращення якості товарів та послуг;
  • зменшення собівартості товарів;
  • покращення виробничих показників;
  • вислугу років (наприклад, щомісячні премії та винагороди) та інші.

2. Виплати разового характеру:

  • премія за показниками успішної роботи за звітний період (за рік);
  • премії за оптимізацію виробничого процесу та впровадження новітніх технологій;
  • виплати до ювілейних і святкових дат;
  • виплати, призначенні на оздоровлення працівників, які працюють у незадовільних екологічних умовах;
  • компенсація вартості путівок на лікування працівників і членів їх 

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді