Перенесення дати скорочення працівників

Заплановано звільнення за скороченням штату працівників структурного підрозділу. Однак, замовник вирішив продовжити на два місці контракт на постачання продукції, що випускає підрозділ. Як перенести дату скорочення працівників? Чи зобов’язане підприємство персонально повідомляти працівників про перенесення дати скорочення чисельності та штату?
Чекліст кадровика Скачати документи відділу кадрів

Щоб уникнути помилок у разі перенесення дати скорочення працівників, треба визначитися з послідовністю необхідних кроків.

КРОК 1. Складаємо наказ про перенесення дати запланованого вивільнення

Найсамперед роботодавець має видати наказ про перенесення дати скорочення. Підставою для наказу слугуватиме будь-який документ, що підтверджує необхідність перенесення.

КРОК 2. Персонально повідомляємо працівників про перенесення дати запланованого вивільнення

Про наступне вивільнення на підставі пункту 1 статті 40 Кодексу законів про працю України (КЗпП) працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці (ч. 1 ст. 49-2 КЗпП).

Отже, і про продовження строку роботи та перенесення дати вивільнення працівників також необхідно поінформувати персонально.

КРОК 3. Якщо скорочення масове, повідомляємо центр зайнятості про перенесення дати скорочення

У разі масового вивільнення (критерії якого визначено в статті 48 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI) роботодавець повинен завчасно повідомити службу зайнятості про професії (посади) і кількість працівників, яких передбачається вивільнити, а також про заплановану дату скорочення.

Дата скорочення може припадати на вихідний, святковий чи неробочий день. У такому разі днем скорочення вважається найближчий робочий день. Але, визначаючи день скорочення, якщо воно припадає, приміром, на вихідний, врахуйте важливий момент, щоб надалі не довелося відповідати в суді.

Відповідний звіт подаємо за місцем реєстрації роботодавця як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не пізніше ніж за два місяці до дати запланованого вивільнення за формою № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці», затвердженою наказом Міністерства соціальної політики України від 31.05.2013 № 317.

Ольга Догадіна керівник експертної групи «Експертус Кадри»
Визначте, кому доцільно доручити табельний облік, адаптуйте форму табеля під потреби підприємства, заповніть табель без помилок, навіть якщо працівники працюють за режимом, відмінним від звичайного, та правильно оберіть позначки для неявок

КРОК 4. Повторно отримуємо згоду профспілки не пізніше ніж за місяць до вивільнення

Власник або уповноважений ним орган має право розірвати трудовий договір не пізніш як через місяць з дня одержання згоди виборного органу первинної профспілкової організації або профспілкового представника (ч. 8 ст. 43 КЗпП). Таким чином, при перенесенні дати запланованого скорочення необхідно повторно звернутись до профспілки для отримання згоди на звільнення, навіть за наявності згоди за первинним зверненням.

Перенесення дати скорочення працівниківСтане у пригоді зразок наказу про звільнення за скороченням штату

КРОК 5. Документуємо звільнення, видаємо трудові книжки, провадимо остаточний розрахунок з працівниками

Останній крок алгоритму не вирізнятиметься порівняно з «класичною» процедурою скорочення:


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"



зміст

Письмові комунікації для кадровика

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді