«Дія» запускає сервіс віддаленої видачі кваліфікованого електронного підпису

Особи з ID-паспортом або біометричним закордонним паспортом можуть за допомогою мобільного додатка Порталу Дія отримати послугу з формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа.

«Дія» запускає сервіс віддаленої видачі кваліфікованого електронного підпису

КМУ постановою від 02.09.2020 № 785 (далі — Постанова № 785) дав старт експериментальному проєкту щодо використання віддаленого кваліфікованого електронного підпису Смарт-Дія.

Як отримати КЕП та використовувати у кадровій роботі

До 01.07.2022 Мінцифри реалізовуватиме експериментальний проєкт щодо використання віддаленого кваліфікованого електронного підпису Смарт-Дія (далі — експериментальний проєкт):

  • кваліфікований надавач електронних довірчих послуг ідентифіковуватиме фізичних осіб, які за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг «Портал Дія» (далі — Портал Дія) звернулися за отриманням послуги з формування кваліфікованого сертифіката електронного підпису, віддалено, без особистої присутності таких осіб;
  • формуватимуть кваліфіковані сертифікати електронного підпису з коротким строком дії, призначені для створення підписувачем одного кваліфікованого електронного підпису;
  • зберігатимуть особисті ключі підписувачів у засобі кваліфікованого електронного підпису, що є апаратно-програмним пристроєм, розташованим в окремому, спеціально призначеному для цього приміщенні кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Відповідальне за технічне та технологічне забезпечення реалізації експериментального проєкту — ДП «ДІЯ», що належить до сфери управління Мінцифри.

Уряд Постановою № 785 затвердив Порядок реалізації експериментального проєкту щодо використання віддаленого кваліфікованого електронного підпису Смарт-Дія.

Отримати послугу з формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа можуть особи, що мають паспорт громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон, оформлений із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру. Послугу надають за допомогою мобільного додатка Порталу Дія. Послуга використовується для створення, перевірки та підтвердження віддаленого кваліфікованого електронного підпису Смарт-Дія (далі — кваліфікований сертифікат електронного підпису Смарт-Дія). Умова надання послуги — паспорт повинен бути дійсним.

Кваліфікований надавач електронних довірчих послуг ідентифікуватиме осіб під час формування та видачі кваліфікованого сертифіката електронного підпису Смарт-Дія віддалено, без їх особистої присутності у надавача або у його відокремленому пункті реєстрації.

Ольга Догадіна,

провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
61

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25803

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46237

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33756

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22672

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді