Дозвіл на працевлаштування ІТ-фахівцям з Білорусі видаватимуть за п’ять днів

Кабмін передбачить можливість одержання дозволу на працевлаштування за принципом мовчазної згоди та визнання білоруських документів для роботи в Україні.

Дозвіл на працевлаштування ІТ-фахівцям з Білорусі видаватимуть за п’ять днів


Президент Володимир Зеленський підписав Указ «Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих спеціалістів, які є громадянами Республіки Білорусь» № 420/2020 від 02.10.2020.

✨ Як прийняти на роботу громадянина Білорусі

Згідно з Указом:

  • Кабмін повинен продовжити термін тимчасового перебування на території України громадянам Білорусі, які є підприємцями, висококваліфікованими фахівцями, зокрема фахівцями в сфері інформаційних технологій та інновацій, імміграція яких відповідає інтересам України, і членам їхніх сімей, до 180 днів на рік.

  • Уряд має спростити оформлення посвідки на проживання для цих категорій громадян та скоротити видачу до трьох днів. Білоруси зможуть отримувати посвідку безпосередньо на території України.
  • порядок отримання дозволів на працевлаштування іноземців та осіб без громадянства для працевлаштування громадян Білорусі, які є висококваліфікованими ІТ-спеціалістами оптимізують. Строк отримання дозволу скоротять до п’яти днів та передбачать можливість його одержання за принципом мовчазної згоди.
  • процедура реєстрації білоруських IT-фахівців як фізосіб-підприємців буде вдосконалена;
  • документи, видані компетентними органами Білорусі та необхідні для трудової діяльності в Україні, будуть визнані в Україні.



Олена Петровська

за матеріалами Пресслужби Офісу Президента


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Які документи для прийняття на роботу має подати претендент на посаду

Перед прийняттям на роботу (укладанням трудового договору) необхідно перевірити у претендента наявність всіх необхідних документів та їх легітимність. Які саме документи має подати потенційний працівник та на що слід звернути увагу кадровику, перевіряючи такі документи, детально читайте у статті.
96187

Працевлаштування іноземця: порядок оформлення та укладення трудового договору

Працевлаштування іноземних громадян в Україні має свою специфіку. Оформлення на роботу іноземців з посвідкою на постійне проживання відбувається за тими ж правилами, що й самих українців. Водночас, процес працевлаштування іноземців з посвідкою на тимчасове проживання має певні особливості, які співробітник кадрового відділу зобов’язаний враховувати.
55525

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді