Як уникнути помилок при складанні індивідуальних програм професійного розвитку держслужбовців. Роз’яснює НАДС

У грудні у всіх держорганах розпочинають процес складання індивідуальних програм професійного розвитку. Виконати відсоток самоосвіти в індивідуальній програмі допоможуть освітні заходи Цифрового видавництва Експертус

Як уникнути помилок при складанні індивідуальних програм професійного розвитку держслужбовців. Роз’яснює НАДС

Державні службовці зобов’язані підвищувати кваліфікацію за загальними та (або) спеціальними короткостроковими програмами не рідше одного разу на три роки (п. 15 Положення про систему професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, затвердженого постановою КМУ від 06.02.2019 № 106; далі — Положення № 106).

Потребу у профнавчанні держслужбовців визначають під час щорічного оцінювання результатів службової діяльності та складання індивідуальної програми, посадових осіб місцевого самоврядування — визначають органи місцевого самоврядування за результатами атестації ОМС та/або в інший спосіб. (п. 24 Положення № 106).

НАДС 25.11.2020 провело онлайн-сесію та надало методичну підтримку держслужбовцям та службам управління персоналу з основних та уніфікованих підходів до складання індивідуальних програм профрозвитку. Наразі на сайті НАДС доступний запис вебінару.

Під час онлайн-навчання експерти НАДС розповіли про етапи складання та виконання індивідуальної програми підвищення рівня професійної компетентності держслужбовців.

Чи можна проводити конкурс на держслужбу під час карантину

Держслужбовці у межах виконання індивідуальних програм мають набирати не менше одного кредиту ЄКТС протягом календарного року (п. 7 Положення № 106).

Положення № 106 визначає обов’язковий мінімум участі держслужбовця в загальних та (або) спеціальних короткострокових програмах та не обмежує його підвищувати кваліфікацію частіше, ніж раз на три роки.

Аби отримати необхідний мінімум кредитів ЄКТС, держслужбовець, окрім самоосвіти, щороку повинен підвищувати кваліфікацію:

  • за загальними (спеціальними) професійними (сертифікатними) програмами;
  • за загальними (спеціальними) короткостроковими програмами.

Тож коли складаєте індивідуальну програму, передбачте участь держслужбовця у заходах із підвищення кваліфікації за загальними (спеціальними) програмами, стажування та самоосвіту, щоби загальна сума кредиту ЄКТС становила не менше 1.

Олена Петровська

За матеріалами НАДС

Як обчислити стаж державної служби

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64029

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40277

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563618

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44278

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43376

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді