Законодавці визначили, кого можна планово перевіряти під час карантину

Депутати усунули правову колізію щодо планових перевірок

Законодавці визначили, кого можна планово перевіряти під час карантину

Під час карантину заборонені планові перевірки. Виняток — перевірки:

  • суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику
  • у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;
  • у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Так скеровує Закон від 17.03.2020 № 533-IX (далі – Закон № 533).

Які підприємства перевірятимуть під час карантину

Наразі органи контролю керуються лише цією нормою, хоча з початку карантину в березні 2020-го планові перевірки були в центрі правової колізії.

Ще 17.03.2020 ВРУ ухвалила два закони, норми яких забороняють проводити планові перевірки.

Першим законом — тотально заборонила проводити планові заходи із державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності (пп. 4 п. 2 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 530-IX, далі — Закон № 530).

Другим законом — визначила, що тимчасово, по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), заборонено проводити планові заходи з державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, крім державного нагляду (контролю):

  • за діяльністю суб’єктів господарювання, які відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику;
  • у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;
  • у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення (п. 3 розд. II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 533-IX, далі – Закон № 533).

На думку фахівців ДРС, щоб вирішити таку юридичну колізію норм права, застосувують акт, який видали пізніше, навіть якщо прийнятий раніше акт не втратив своєї чинності (лист Мінюсту від 26.12.2008 № 758-0-2-08-19З).

З огляду на те, що Закон № 530 опублікований та набув чинності 17.03.2020, а Закон № 533 – набув чинності на наступний день після опублікування — 18.03.2020, слід керуватися положеннями Закону № 533, який не передбачає тотальної заборони перевірок.

10 грудня 2020 року набув чинності Закон України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 № 1071-IX (далі — Закон).

Закон врегулював неузгодженість між нормами законів — з пункту 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону № 530 виключили підпункт 4, який на час карантину забороняв проводити органами державного нагляду (контролю) планові перевірки.

Отже, тепер органи контролю можуть планово перевіряти суб’єктів господарювання з виским рівнем ризику.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ДРСУ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
141

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
26991

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50195

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34836

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23862

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді