Виплата депутату місцевої ради середньої заплати після закінчення повноважень

Що має знати кадровик про виплату зарплати посадовцю, яку він одержував на вибірній посаді в раді
Виплата депутату місцевої ради середньої заробітної плати після закінчення повноважень

Якщо особа працювала на вибірній посаді в місцевій раді, то за яких умов такий працівник має право на одержання середньої заробітної плати після закінчення повноважень в раді?

Нормативне підґрунтя реорганізації місцевих органів у зв’язку з децентралізацією

В ст. 118 КЗпП передбачено гарантії для працівників, обраних на виборні посади, після закінчення повноважень за виборною посадою їм надається:

  • попередня робота (посада),
  • за її відсутності — інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою працівника, на іншому підприємстві, в установі, організації (далі — підприємство).

Аналогічна норма закріплена в абз. 1 ч.2 ст.33 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11.07.2002р. №93(далі — Закон про статус депутатів) для депутатів місцевих рад (депутати сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради), які працювали у раді на постійній основі. Зазначені гарантії відповідно до ч.5 ст.12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997р. №280 поширюються на сільських, селищних, міських голів.

Гарантії депутатам місцевих рад після закінчення повноважень

Право на одержання попередньої чи рівноцінної роботи виборні працівники мають за умови:

  • якщо з виборної посади вони звільнилися після закінчення їх повноважень,
  • після закінчення встановленого строку, на який працівник був обраний,
  • в разі дострокового припинення.

Шестимісячний термін обліковується за наступного дня після припинення повноважень зазначених осіб.

Умови, за якиз заробітна плата зберігається/не зберігається за працівником:

Зберігається

Якщо ж надати працівнику колишню чи рівноцінну роботу (посаду) неможливо, то на період працевлаштування середня заробітна плата за колишнім депутатом місцевої ради зберігається, але не більше шести місяців, і така заробітна плата виплачується з відповідного місцевого бюджету (абз.2 ч.2 ст.33 Закону про статус депутатів).

Не зберігається

У разі, коли колишній депутат місцевої ради до обрання на вибірну посаду не перебував у трудових відносинах з підприємством, або самостійно забезпечував себе роботою, зазначені вище гарантії на нього не поширюються.

Якщо він має право на пенсійне забезпечення, або йому призначена пенсія за віком, по інвалідності, у зв’язку із втратою годувальника, за вислугу років відповідно до закону, середня заробітна плата за ним не зберігається (ч.2 ст. 33 Закону про статус депутатів).

Для отримання середньої зарплати на час працевлаштування колишній депутат місцевої ради повинен надати до ради:

  • довідку про неможливість його працевлаштування підприємством, де він працював до обрання, на попередній або рівноцінній роботі (посаді);
  • трудову книжку.

Середня заробітна плата розраховується згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. №100.

Право виборного працівника захищається в судовому порядку.

За матеріалами ГУ Держпраці в Одеській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45984

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33674

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді