Як заощадити на штрафі за трудові порушення?

Держпраці поділилося кейсом з практики перевірок

Як заощадити на штрафі за трудові порушення?

Восени 2020 року інспектори Управління Держпраці у Миколаївській області за результатами перевірки у ФОП встановили порушення вимог щодо належного оформлення трудових відносин з 11 особами. Підприємець залучав до своєї діяльності з надання послуг з догляду за хворими та людьми похилого віку осіб, які працювали за цивільно-правовими договорами та водночас дотримувалися внутрішнього трудового розпорядку, отримували зарплату відповідно до відпрацьованого часу.

Як проходять перевірки з праці

Внаслідок виявлених порушень, посадовці Управління Держпраці:

  • винесли припис щодо належного оформлення трудових відносин з 11 особами;
  • застосували фінансову санкцію на підставі абзацу 2 частини 2 статті 265 КЗпП у розмірі 550 тис. грн.

Підприємець з відповідальністю поставився до виконання зобов’язань посадових осіб Управління Держпраці у Миколаївській області.

Він взяв консультації у інспектора праці Держпраці стосовно порядку допуску працівників до роботи, умов трудової угоди, провів співбесіди з претендентами на посади та працевлаштував 7 осіб, які на це дали згоду.

У постанові про накладання штрафу зазначається, що загальна сума штрафу підлягає сплаті протягом одного місяця з дня прийняття постанови до держбюджету.

Водночас у розпорядчому документі визначено, що у разі сплати 50% штрафу (275 тис. грн), протягом 10 банківських днів з дня вручення документу, постанова вважається виконаною.

ФОП виконав постанову та зекономив 50% від загальної суми штрафу – 275 тис. грн.

За матеріалами Управління Держпраці в Миколаївській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46113

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33704

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді