Інспекторів праці теж перевірятимуть

Інспектори праці здаватимуть екзамен на знання трудового законодавства

Інспекторів праці теж перевірятимуть

Кваліфікацію мають підтвердити посадові особи Держпраці та виконавчих органів міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад, які проводять перевірки з додержання законодавства про працю.

Інспекторів праці теж перевірятимуть
Олена КоноваловаЗаст. директора департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці

Мета перевірки знань:

  • визначити стан професійної компетентності інспектора;
  • проаналізувати його потребу пройти професійну підготовку або підвищити кваліфікацію;
  • визначити напрям, за яким необхідно підвищити кваліфікацію, пройти професійну підготовку та перепідготовку.

Перевірку проводитимуть до початку роботи інспектора праці, щороку та позапланово, якщо у роботі інспектора праці виявлять систематичні недоліки.

Кількісний та персональний склад Центральної та регіональних комісій затвердить Головний інспектор Держпраці. Центральна комісія перевірятиме знання інспекторів праці апарату Держпраці, керівників територіальних органів Держпраці та їх заступників. Регіональні комісії — інспекторів праці територіальних органів Держпраці та виконавчих органів рад.

Інспектори праці складатимуть іспит в три етапи: тестування, співбесіда, ситуаційні завдання. Вони зможуть пройти перевірку безпосередньо або дистанційно, в т.ч. за допомогою відеозв’язку. За результатами іспиту інспектори отримають негативну, позитивну або відмінну оцінку.

Ті з них, які успішно складуть іспит з позитивною або відмінною оцінкою, отримають довідку встановленої Центральною комісією форми.

Інспектор праці, який отримає негативну оцінку, не зможе виконувати повноваження з державного контролю за додержанням законодавства про працю, допоки не пройде повторну перевірку знань.

Як проходять перевірки з праці

Таку процедуру перевірки знань інспекторів праці, необхідних для виконання покладених на них обов’язків, передбачає Порядок перевірки знань інспекторів праці, затверджений наказом Мінекономіки від 26.11.2020 № 2454 та зареєстрований в Мінюсті 03.02.2021 за № 152/35774.

Цей наказ набере чинності з дня, коли його офіційно опублікують. Станом на 10.02.2021 р. — ще не опублікований.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45970

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33672

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді