Скільки ж зберігати листки непрацездатності — до перевірки або три роки? Постанова Верховного Суду

У роботодавця відсутній обов’язок зберігати документи на підтвердження оплати листків непрацездатності понад 3 роки

Скільки ж зберігати листки непрацездатності — до перевірки або три роки? Постанова Верховного Суду

Нормативний строк зберігання листків непрацездатності — три роки. Але враховуйте, що це первинний документ, який можна знищити лише після перевірки.

Знищили лікарняні, в яких закінчився строк зберігання, не дочекавшись перевірки, — озбройтеся позитивною для роботодавця судовою практикою, доберіть інші документи, що підтверджують правомірність виплати допомоги з тимчасової непрацездатності.

Відповідальність роботодавця та посадових осіб перед ФСС

На допомогу — постанова Верховного Суду від 13.10.2020 у справі № 440/57/19 (адміністративне провадження № К/9901/19551/19).

Фонд соціального страхування України (Фонд) провів позапланову перевірку підприємства за період роботи з 2011 по 2018 роки, виявив виплату допомоги за відсутнім листком непрацездатності, виданим у 2012 році, застосував до роботодавця фінансові санкції за порушення законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування та зобов’язав повернути кошти.

Висновки акта перевірки про відсутність первинних документів, які підтвердили б правомірність нарахування і виплати допомоги по вагітності та пологам, стали приводом для роботодавця звернутись до суду.

Адміністративний та апеляційний суди задовольнили прохання підприємства скасувати акт перевірки та рішення Фонду.

У своєму рішенні суди зазначили, що роботодавець надав докази, які цілком і повністю доводять факт роботи працівника на підприємстві, факт перебування працівника у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, а також відображають причинно-наслідковий зв’язок виплати працівнику коштів за листком непрацездатності. Підприємство також повідомило, що не може надати оригінал листка непрацездатності за 2012 рік, оскільки на момент проведення перевірки пройшло більше трьох років.

Строк зберігання листків непрацездатності, корінців листків непрацездатності становить 3 роки (п. 716 Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Мін’юсту від 12.04.2012 № 578/5, далі — Перелік).

Як працювати з Переліком типових документів зі строками зберігання

Фонд звернувся до Верховного Суду із касаційною скаргою, в якій посилався на нецільове використання страхових коштів — листок непрацездатності на час перевірки у роботодавця відсутній. Основний аргумент Фонду — первинні документи зберігають 3 роки, але з приміткою «за умови завершення перевірки».

Верховний Суд погодився з висновками судів попередніх інстанцій та зазначив, що Перелік містить спеціальний строк, протягом якого законодавство зобов’язує страхувальників зберігати лікарняні листки та документи про їх оплату.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Реєстру судових рішень

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46107

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33698

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді