Парламентарі пропонують скасувати сезонні переведення годинників і перейти на єдиний київський час

Цієї весни ми переведемо годинники на годину вперед у ніч з 27 на 28 березня. Врахуйте, що тривалість робочого часу працівників, які працюватимуть у ніч переведення часу, зменшиться. Зазначте у табелі обліку робочого часу фактичний час робочої зміни

Парламентарі пропонують скасувати сезонні переведення годинників і перейти на єдиний київський час

Щороку перехід на літній час відбувається в останню неділю березня. У цьому році — у ніч із суботи 27 на неділю 28 березня. Підстава для переходу на літній і зимовий час — постанова КМУ «Про порядок обчислення часу на території України» від 13.05.1996 № 509.

Комітет з питань економічного розвитку рекомендує ВР прийняти за основу проект Закону України «Про обчислення часу в Україні» (законопроект від 09.10.2020 № 4201).

Законопроект передбачає перехід всієї країни на єдиний київський час, що відповідає часовому поясу UTC + 2.

Такий підхід відповідає світовій практиці. Перехід на літній і зимовий час давно не вигідний для економіки, призводить до порушення біоритмів у людей, а його економічна доцільність не доведена — зазначає у пояснювальній записці до законопроекту його автор, нардеп від партії «Слуги народу», Руслан Стефанчук.

Комітет з питань інтеграції України з ЄС та Головне науково-експертне управління у своїх висновках висловили зауваження до понятійно-категорійного апарату законопроекту та рекомендували усунути його правову невизначеність.

Руслан Стефанчук заявив, що до другого читання готовий внести зміни, які нададуть право деяким територіальним громадам вводити регіональний робочий час. Адже Луганська, частково Донецька і Харківська області, а також незначна частина Закарпатської області знаходяться в інших часових поясах.

Якщо Верховна Рада підтримає законопроєкт, цієї весни можемо перевести годинники в-останнє, адже закон набере чинності через три місяці після того, як його опублікують.

Нагадаємо, що законопроект унормовує і обчислення календарної дати на території України за григоріанським календарем. Зазначимо, що православні українці традиційно святкують Великдень і Трійцю за юліанським календарем.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Верховної Ради

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
142

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27022

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50249

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34853

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23875

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді