Верховний Суд пояснив, у яких випадках переукладений або продовжений контракт не стає безстроковим

КЗпП дозволяє продовжувати контракт на новий строк за певних умов

Верховний Суд пояснив, у яких випадках переукладений або продовжений контракт не стає безстроковим

Строковий трудовий договір, переукладений один чи кілька разів, не вважають укладеним на невизначений строк за умови, що він укладений на законних підставах — коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами (ч. 2 ст. 23 КЗпП).

У такому випадку строковий трудовий не набуває характеру безстрокового (ч. 2 ст. 39-1 КЗпП).

Контракт — це строковий трудовий договір (ч. 3 ст. 21 КЗпП).

Судова практика. Методиста центру виховної роботи, захисту прав дитини і громадянської освіти звільнили у зв’язку із закінченням строку контракту.

Районний суд дійшов висновку, що працівника звільнили правомірно у зв’язку із закінченням дії строкового трудового договору, а не за ініціативою роботодавця.

Апеляційний суд зазначив, що посада методиста центру виховної роботи, захисту прав дитини і громадянської освіти належить до категорії педагогічних працівників. Умови праці таких працівників носять довготривалий характер, забезпечують безперервний навчально-виховний процес в навчальних закладах і не містять передумов вважати такий процес обмеженим у часі. З огляду на зазначене, суд поновив на роботі працівника за безстроковим трудовим договором.

Роботодавець мотивував свою касаційну скаргу тим, що контракт можна припинити або розірвати за умовами самого контракту, у т.ч. у зв’язку із закінченням строку його дії.

Верховний суд підтримав рішення суду першої інстанції та зазначив, що трудове законодавство України не передбачає обов’язку роботодавця повідомити працівника про закінчення дії строкового трудового договору.

Тож, Верховний суд не погодився з висновком апеляційного суду, оскільки переукладений або продовжений строковий трудовий договір (контракт) у випадках, передбачених частиною 2 статті 23 КЗпП України, не стає безстроковим, укладеним на невизначений строк (ч. 2 ст. 39-1 КЗпП).

Про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу

Таку правову позицію містить постанова Верховного суду від 22.01.2020 у справі № 607/18964/18 (провадження № 61-17321св19).

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Реєстру судових рішень

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46122

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22634

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді