Стали відомі обмеження в різних зонах адаптивного карантину. КМУ оприлюднив постанову

Нові зони — з 24 лютого 2021 року

Стали відомі обмеження в різних зонах адаптивного карантину. КМУ оприлюднив постанову

В Україні почне діяти адаптивний карантин та буде встановлено жовтий рівень епіднебезпеки з 24.02.2021. Цей рівень буде базовим для всієї країни, тому обмеження та протиепідемічні заходи пом’якшать.

Дозволять:

  • проводити масові заходи (культурні, спортивні тощо, якщо на кожну особу виділять 4 кв м площі, або зал буде наповнений понад 50% місць. Зараз в заходах може брати участь не більше 20 осіб і для кожного мають бути 5 кв м площі;
  • відвідувати заклад освіти групами більше 20 осіб;
  • проводити матчі командних ігрових видів спорту. Умова — глядачі займатимуть половину передбачених місць;
  • працювати ресторанам, кафе, барам та їдальням до 24 години;
  • працювати басейнам, спортзали та фітнес-центри можуть збільшити кількість відвідувачів.

Маска, що закриває рот та ніс в приміщеннях, торгових центрах та громадському транспорті й документи, що посвідчують особу, залишаються обов’язковими карантинними умовами.

В подальшому на території України в цілому або на території окремих регіонів встановлюватимуть «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епіднебезпеки.

Як повернути працівників на роботу після карантину

Таке рішення Кабмін прийняв на засіданні 17 лютого 2021 року. Пункт 2 постанови КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236 виклали у новій редакції та доповнили її новими пунктами 2-1, 2-2, 3-1 — 3-5 (постанова КМУ «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» від 17.02.2021 № 104).

На помаранчевому рівні епіднебезпеки додаткові карантинні обмеження не встановлюватимуть. Проте, ОМС зможуть вводити додаткові обмежувальні заходи, аби запобігти поширенню інфекції.

Жорсткі карантинні обмеження вводитимуть на червоному рівні. За приклад буде січневий карантин. Запроваджуватиме червоний рівень епіднебезпеки Державна комісія з питань ТЕБ та НС. Територія регіону протягом 48 годин повинна буде встановити додаткові обмеження.

Бажаємо всім нам досягнути зеленого рівня епіднебезпеки. Його встановлюватимуть за умови, що рівень захворюваності на грип та ГРВІ на території не менш як 13 регіонів України не перевищуватиме 50% епідпорогу відповідного регіону. Другий критерій – виявлені методом ПЛР випадки інфікування COVID-19 складуть менше 5%.

Зелений рівень епіднебезпеки стане тим показником, з яким будуть скасовані певні карантинні обмеження.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46122

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22635

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді