Чи зберігати середній заробіток добровольцям тероборони після 19.07.2022, — роз’яснює Мінекономіки

Умови виплати середнього заробітку працівникам — добровольцям тероборони не змінились

teroborona.jpg

Працівники, які вступили до добровольчих формувань територіальних громад, укладають контракт добровольця територіальної оборони. Форму контракту добровольця територіальної оборони Міноборони затвердило наказом від 07.03.2022 № 84.

Пунктом 3 форми контракту передбачено, що на добровольця територіальної оборони, який уклав цей контракт, поширюють гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-XII та статті 119 КЗпП.

Гарантії працівникам, які вступили до територіальної оборони

Період, коли працівник виконує функції добровольця територіальної оборони, кваліфікуємо як виконання державних та (або) громадських обов’язків. На працівника поширюються гарантії щодо збереження робочого місця, посади та середнього заробітку, якщо він виконує обов’язки добровольця територіальної оборони в робочий час (ч. 1 ст. 119 КЗпП).

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352 вносить зміни лише до частини 3 статті 119 КЗпП. Частина 1 статті 119 КЗпП залишається без змін. А форма контракту добровольця територіальної оборони змін не зазнала, зокрема й у частині збереження за ними середнього заробітку. Тому Мінекономіки не вбачає підстав, щоб припинити виплату середнього заробітку працівникам — добровольцям тероборони.

Водночас міністерство зауважує, що, відповідно до частини першої статті 119 КЗпП такі гарантії зберігають на час виконання державних та/або громадських обов’язків, якщо ці обов’язки виконують у робочий час. Отже, роботодавець вправі вимагати, щоб працівник — доброволець територіальної оборони підтвердив, що виконує поставлені командиром завдання саме у робочий час.

Головне для кадровика у серпні

Командир добровольчого формування відповідає за його діяльність, визначає завдання членам добровольчого формування з урахуванням їх спроможностей (п. 3 Положення про добровольчі формування територіальних громад, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2021 № 1449, далі — Положення). Також до функцій командира належить контроль за додержанням умов контракту та припинення контракту у разі порушення добровольцем його умов (п. 23 Положення).

Тому, на думку Мінекономіки, саме командир добровольчого формування має підтверджувати, в т. ч. й на вимогу працівника — добровольця територіальної оборони чи його роботодавця, що доброволець виконує поставлені командиром завдання територіальної оборони у робочий час. Законодавство не визначає форму такого підтвердження, тож командир може оформити будь-який належним чином засвідчений документ, який в достатній мірі вказує на те, що працівник — доброволець виконує завдання територіальної оборони в його робочі дні.

Олена Петровська,
провідний експерт Експертус: Кадри,
за матеріалами Мінекономіки

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
66

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25818

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46352

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33797

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22706

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді