На День незалежності у Харкові посилять комендантську годину: як оформити роботу працівників?

Теми:
Оберіть оптимальний варіант для свого підприємства

Komendantska_godyna.png

З 19:00 23 серпня до 07:00 25 серпня у Харкові та Харківській області триватиме комендантська година. Про це повідомив керівник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Керівник групи експертів із кадрових питань цифрового видавництва Експертус Ольга Догадіна роз’яснила, що є два варіанти, щоб оформити роботу працівників у зв’язку із запровадженням тривалої комендантської години: оголосити простій або змінити режим роботи підприємства.

Простій

Простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ч. 1 ст. 34 КЗпП). Оголошення тривалої комендантської години, що унеможливлює вихід працівників на роботу, і є іншими обставинами, що можуть бути підставою оголосити простій. Вина працівника в тому, що він не вийшов на роботу, в цій ситуації відсутня.

Розгорнути настанови експерта

Зміна режиму роботи

Роботодавець може змінити режим роботи на тиждень, коли в регіоні оголосили тривалий комендантський час, та встановити інші робочі дні.

Зміна режиму роботи передбачає зміну істотних умов праці (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Змінити істотні умови праці можна за наявності змін в організації виробництва і праці. Запровадження тривалого комендантської години, що призвело до неможливості для працівників прибути на роботу можна кваліфікувати, як зміну в організації виробництва і праці.

Розгорнути алгоритм для кадровика

За матеріалами цифрового видавництва Експертус

та Телеграм-каналу Олега Синєгубова

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45970

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33672

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді