Відпустку без збереження зарплати держслужбовця, який виїхав за межі території України або набув статусу ВПО, зараховують до стажу державної служби, — НАДС

Стаж державної служби дає право встановити державному службовцю надбавку за вислугу років, надати додаткову оплачувану відпустку

NADS_15_09.jpg

НАДС підготувало роз’яснення «Щодо зарахування до стажу державної служби періоду перебування у відпустці без збереження заробітної плати, наданої відповідно до частини четвертої статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»» від 13.09.2022 № 157-р/з.

Стаж державної служби обчислюють відповідно до статті 46 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) та Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2016 № 229 (далі — Порядок № 229).

Як обчислити стаж державної служби: алгоритм

Стаж державної служби державної служби дає право встановити державному службовцю надбавку за вислугу років, надати додаткову оплачувану відпустку (ч. 1 ст. 46 Закону № 889).

До стажу державної служби зараховують, зокрема:

  • час перебування на посаді державної служби відповідно до Закону № 889;
  • період, коли державний службовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з державним органом (ч. 2 ст. 46 Закону № 889, п. 4 Порядку № 229).

Частиною другою статті 58 Закону № 889 визначено, що відпустки без збереження заробітної плати державним службовцям надають відповідно до закону.

Із 19.07.2022 з’явився новий вид відпустки без збереження зарплати. У період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, обов’язково надає відпустку без збереження зарплати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 к. д. Період такої відпустки не враховують до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (ч. 4 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ).

Оскільки відпустку без збереження зарплати працівнику, що виїхав за межі території України або набув статусу ВПО, надають на підставі закону, її зараховують до стажу державної служби. А це дає право встановити держслужбовцю надбавку за вислугу років та надати додаткову щорічну оплачувану відпустку.

За матеріалами НАДС

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64041

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40280

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563676

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44280

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43378

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді