Чи має право сурогатна мама на відпустку у зв’язку з вагітністю і пологами?

НААУ надає роз'яснення

pregnant.jpg

Конвенція про охорону материнства (переглянута в 1952 році) МОП № 103 від 28 червня 1952 р. декларує, що після пред’явлення медичної довідки, яка засвідчує передбачуваний строк її пологів, жінка має право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 1 ст. 3).

Чи має право на допомогу при народженні дитини та відпустку для догляду за дитиною працівниця, яка скористалася послугами сурогатного материнства

Чинне законодавство (СК, Закон "Основи законодавства України про охорону здоров’я", наказ МОЗ "Про затвердження Порядку застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні") закладає основи для сурогатного материнства і не містить спеціальних норм, які б визначали особливості, пов’язані з наданням відпусток генетичній і сурогатній мамам. Відповідно на відносини з надання соціальних відпусток сурогатній і генетичній мамі, поширюються положення ст. 179 КЗпП, ст. 17 Закону "Про відпустки", наказу МОЗ "Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки" від 01 червня 2021 р. № 1066 і наказу МОЗ "Про організацію амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги в Україні" від 15 липня 2011 р. № 417.

Впродовж вагітності сурогатна мама, як і всі інші вагітні жінки, стоїть на обліку по вагітності і має право скористатися усіма привілеями вагітної жінки, в тому числі й оформити відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Даний вид відпустки спрямований на виношування дитини, збереження її в утробі сурогатної матері, відновлення сурогатної матері після пологів і збереження за сурогатною мамою місця її роботи (якщо вона працевлаштована).

На підставі медвисновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю:

  • до пологів – 70 календарних днів;
  • після пологів – 56 календарних днів (70 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів.

Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів). Вона надається жінкам повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів.

Соціальні виплати, пов’язані з вагітністю і пологами, починаються з того часу, як жінка йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, тобто з 30 тижня вагітності.

Нормативна база:

  • Конвенція про охорону материнства (переглянута в 1952 році) (редакція від 15 червня 2000 р.) Міжнародної організації праці № 103 від 28 червня 1952 р.
  • КЗпП від 10 грудня 1971 р. № 322-VIII (редакція від 19 серпня 2022 р.).
  • Закон "Про відпустки" від 15 листопада 1996 р. № 504/96-ВР (редакція від 19 серпня 2022 р.).
  • Наказ МОЗ "Про затвердження Порядку застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні" від 09 вересня 2013 р. № 787.
  • Наказ МОЗ "Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки" від 01 червня 2021 р. № 1066.
  • Наказ МОЗ "Про організацію амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги в Україні" від 15 липня 2011 р. № 417 (редакція від 05 травня 2021 р.).

За матеріалами НААУ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8636

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9496

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
12723

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1428

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді