За зарплати у конвертах — штраф 96 тисяч

Фінінсова та адміністративна відповідальність за порушення законодавства про працю

За зарплати у конвертах — штраф 96 тисяч

Притягнення об’єкта перевірки та його посадових осіб до відповідальності за неоформлених працівників відбувається одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході перевірки або невиїзного інспектування (п. 25 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабміну від 21 серпня 2019 р. № 823). Зокрема, об’єкт отримує обов’язковий для виконання припис і одночасно із внесенням припису складається протокол про адміністративне правопорушення та відповідно до статті 265 КЗпП на юридичну особу (фізичну особу-підприємця) накладається штраф.

Як проходять перевірки з праці під час карантину

Фінансова відповідальність

Передбачена ст. 265 КЗпП. З 1 січня 2021 року розмір штрафу за порушення трудового законодавства збільшився (6 тис. грн.).

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

Якщо підприємство допустило до роботи працівника без оформлення трудового договору (контракту), оформило працівника на неповний робочий час при його повній зайнятості на підприємстві, за виплату зарплат «в конверті», то:

  • підприємство/ФОП на І-ІІІ групи оподаткування отримає лише попередження;
  • підприємство/підприємець на ІV групі або загальній системі оподаткування сплатить 10 мінімальних заробітних плат (з 01.01.2021 року – це 60 тис. грн). За повторне порушення протягом двох років доведеться сплатити 30 мінімальних заробітних плат (180 тис. грн відповідно).

Якщо підприємство заважає чи ухиляється від перевірки на наявність неоформлених працівників чи зарплати «у конвертах», то доведеться сплатити штраф – 16 мінімальних заробітних плат (96 тис.грн.)

Адміністративна відповідальність

Передбачена ст. 41 КУпАП.

Адміністративна відповідальність за порушення у сфері праці

Доведеться сплатити штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8,5 тис.до 17 тис. грн) за:

  • допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту),
  • допуск до роботи іноземця (особи без громадянства) без дозволу на застосування праці іноземця (особи без громадянства).

У разі повторного вчинення порушення протягом року — штраф від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 тис.до 34 тис. грн).

За матеріалами Управління Держпраці в Івано-Франківській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
145

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27050

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50409

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34898

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23933

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді