Дія Сіті на крок ближче

Працівників ІТ-індустрії чекають великі зміни

Дія Сіті на крок ближче

ВР на засіданні 15 квітня прийняла за основу доопрацьований проект Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (законопроект від 02.11.2020 № 4303, далі – Закон).

Про новації Закону ми розповідали у новині: "Гіг-працівників працевлаштують у віртуальній бізнес-країні Дія Ciті"

Закон запроваджує особливий правовий режим Дія Сіті для розвитку цифрової економіки в Україні та регулює трудові відносини між резидентами Дія Сіті та їх працівниками.

Законом передбачена можливість:

  • обирати контрактну форму трудового договору;
  • наймати працівників за гіг-контрактами);
  • регулювати договори з негативними зобов’язаннями — про нерозголошення, «непереманювання», «неконкуренцію»;
  • реалізувати права резидентів Дія Сіті на самоврядування;
  • покладати функції директора компанії на іншу юридичну особу;
  • запровадити спеціальний режим оподаткування резидентів Дія Сіті, зарплати працівників резидентів Дія Сіті та винагороди фахівців, залучених ними за гіг-контрактами.

Яка відповідальність за порушення законодавства про працю

Діятиме такий правовий режим Дія Сіті не менше 15 років.

Сподіваємось, що до другого читання Закон отримає більшу правову визначеність, адже на думку фахівців ГНЕУ термінологія проекту все ще вимагає доопрацювання.

А юристи — фахівці з трудового права продовжують висловлювати занепокоєння положеннями Закону, що стосуються гіг-контрактів та демонструють небезпеку як для працівників, так і для економіки в цілому в багатьох країнах.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ВР

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
145

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27050

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50409

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34898

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23933

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді