Посадовці НАК «Нафтогаз України» тепер є декларантами

Нову редакцію Статуту НАК «Нафтогаз України» КМУ затвердив постановою від 3 листопада

Laptop_29_04.jpg

За рекомендаціями Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) зі Статуту НАК «Нафтогаз України» уряд прибрав положення про те, що компанія є юридичною особою приватного права.

Як призначити уповноваженого чи створити підрозділ із запобігання корупції

НАК «Нафтогаз України» є юридичною особою публічного права. Він був утворений на виконання Указу Президента України від 25.02.1998 № 151 «Про реформування нафтогазового комплексу України» та з огляду на діяльність компанії у сфері особливого державного інтересу –– досягнення Україною енергетичної незалежності, успішної трансформації енергетичного сектору та завершення реформи ринку природного газу України тощо.

Посадові особи юридичних осіб публічного права –– це особи, які здійснюють організаційно-розпорядчі та/або адміністративно-господарські обов’язки (функції). Вони є суб’єктами декларування. 

Не всі працівники НАК «Нафтогаз України» мають декларуватися та підпадають під обмеження. На кого саме поширюються ці норми, визначає пункт 26 роз’яснень НАЗК. 

На посадових осіб компанії також поширюються вимоги щодо: 

  • запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (ст. 28 Закону «Про запобігання корупції», далі –– Закон); 
  • запобігання конфлікту інтересів у зв’язку з наявністю в особи підприємств чи корпоративних прав (ст. 36 Закону); 
  • політичної нейтральності (ст. 40 Закону); 
  • поведінки осіб (ст. 37 Закону); 
  • обмеженого використання службових повноважень чи свого становища (ст. 22 Закону);
  • одержання подарунків (ст. 23 Закону) тощо. 

НАЗК нагадує: щоб правильно заповнити декларацію, варто ознайомитися з роз’ясненнями від НАЗК на єдиному майданчику роз’яснювальної інформації «База знань НАЗК». Також можна шукати за ключовим словом.

На спеціальній навчальній платформі NAZK.study розміщені курси, які допоможуть дізнатися більше про антикорупційні правила та вимоги. Зокрема, НАЗК радить пройти курс «Декларуйся правильно», щоб дізнатися:

  • як заповнювати декларацію;
  • які види декларацій існують;
  • які ще документи мають подавати декларанти;
  • яка відповідальність за порушення антикорупційного законодавства.

Якщо відповіді на запитання немає в роз’ясненнях, можна зателефонувати в контакт-центр НАЗК за номером + 38 (044) 200–06–94. Спеціалісти контакт-центру працюють з понеділка по четвер із 9.00 по 18.00, у п’ятницю –– із 9.00 по 16.45.

Якщо виникають технічні проблеми в роботі з Реєстром декларацій, можна скористатися рекомендаціями в Базі знань, а якщо там немає потрібної проблеми –– написати в чаті Реєстру декларацій та на пошту [email protected].

Нові вимоги поширюються на НАК «Нафтогаз України» з моменту набрання чинності змін до Статуту. Про це НАЗК поінформувало компанію відповідним листом. 

За матеріалами НАЗК

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7349

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді