Особливості надання щорічної відпустки особам з інвалідністю

Тривалість щорічної відпустки для осіб різних категорій інвалідності

Держпраці роз'яснила, як надати щорічну відпустку особам з інвалідністю

Тривалість відпусток визначається Законом «Про відпустки», іншими законами та нормативно-правовими актами України і, незалежно від режимів та графіків роботи, розраховується в календарних днях.

Як надавати відпустки працівникам з інвалідністю

Щорічна основна відпустка та її тривалість визначена ст. 6 Закону «Про відпустки». Щорічна основна відпустка надається:

  • особам з інвалідністю I і II груп — тривалістю 30 календарних днів,
  • особам з інвалідністю III групи — 26 календарних днів (частина сьома ст. 6 Закону «Про відпустки»).

Зверніть увагу! Якщо працівник працює на підприємстві, в установі, організації, наприклад, з 2007 року та надав роботодавцеві довідку МСЕК у 2015 році, де зазначено, що йому встановлена інвалідність IIІ групи з 2000 року (інформацію про інвалідність можна було визначити відповідно до запису у трудовій книжці про призначення пенсії по інвалідності), працівнику гарантовано надання законодавством 26 календарних днів щорічної відпустки з дня укладення трудового договору, незважаючи на обставини, за яких бухгалтерія (відділ кадрів) підприємства не мала документа (довідку МСЕК), що підтверджує інвалідність працівника (лист Мінсоцполітики від 29.12.2015 р. № 774/13/116-15).

Як надавати щорічні додаткові відпустки працівникам з інвалідністю

У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки (ст. 24 Закону «Про відпустки»).

За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менша, ніж 24 календарних дні.

Щорічна додаткова відпустка, передбачена ст. 7 та п. 1 і 2 ч. 1 ст. 8 Закону «Про відпустки», надається понад щорічну основну відпустку за однією підставою, обраною працівником.

Надання всім працівникам щорічної оплачуваної відпустки є реалізацією їх права на відпочинок, яке закріплене статтею 45 Конституції.

За матеріалами Управління Держпраці в Кіровоградській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45970

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33672

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді