Військовослужбовці зможуть піти у відпустку під час війни без пояснення причин

Верховна Рада ухвалила Закон

zsu_zima.jpg01 грудня 2022 року ВР ухвалила Закон України «Про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану» (Законопроєкт від 28.09.2022 № 8081, далі — Закон).

Воєнний стан

Які обмеження він передбачає та як кадровику організувати роботу працівників або оформити їх відсутність



Консультація від фахівців

Закон передбачає, що в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям надаватимуть частину щорічної основної відпустки, а також відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення.

Кожну з відпусток надаватимуть тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Частину щорічної основної відпустки надаватимуть один раз протягом календарного року за умови, що одночасно відсутні не більше 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Олена Петровська

За матеріалами ВР

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Мобілізований працівник вступає на військову службу за контрактом: дії роботодавця

Нині чимало працівників після мобілізації продовжують військову службу за контрактом. Роботодавцям необхідно добре розумітися, яким гарантіями необхідно забезпечити таких працівників.
9754

Гарантії щодо збереження робочого місця (посади) і середнього заробітку у разі виконання військового обов’язку

Законодавством встановлено категорії працівників, які мають гарантії щодо збереження робочого місця (посади) і середнього заробітку у разі виконання військового обов’язку
35714

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді