Як заповнювати е-декларацію, якщо посадовець — ВПО?

НАЗК дало поради для тих, хто змінив місце проживання через війну

image55

Уповноважений з антикорупційної діяльності на державному підприємстві: призначення, вимоги та обов’язки

Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило роз'яснення для декларантів, які змінили місце проживання через військову агресії росії. Відомство дало відповіді на найбільш поширені запитання. 

Декларування тимчасового житла, яке надали внутрішньо переміщеній особі

Декларувати житло в розділі «Об’єкти нерухомості» потрібно, якщо людина проживала там упродовж половини звітного періоду або станом на останній день звітного періоду (31 грудня 2022 року). Якщо ж кількість місць проживання змінювалася за рік і користування одним житлом не тривало понад пів року, то декларувати потрібно лише той об’єкт нерухомості, де особа проживала на 31 грудня 2022 року.

Важливо, що у випадку права власності на житло його потрібно вказувати, якщо станом на останній день року воно залишається у власності посадової особи.

У випадку тимчасового переїзду до родичів відомості про них можуть підлягати відображенню в декларації (якщо ви з ними були пов’язані спільним побутом та мали взаємні права та обов’язки). Йдеться про ситуації, коли спільне проживання тривало більш ніж 183 дні або станом на 31 грудня. 

Адреса для листування 

Адресу для листування слід вказувати станом на станом на дату подання (на відміну від місця проживання, що вказується на останній день звітного періоду).

Коли адреси зареєстрованого та фактичного місця проживання не збігаються, треба зазначити окремо відомості про зареєстроване місце проживання та заповнити блоки полів «Місце фактичного проживання або поштова адреса, на яку суб’єкту декларування Національним агентством може бути надіслано кореспонденцію». Водночас слід додатково обрати одну з таких позначок:

  • «це адреса місця фактичного проживання»;
  • «це адреса для листування».

Декларування знищеного окупантами майна

Відомості про знищений будинок підлягають відображенню в декларації (розділ «Об’єкти нерухомості») до виключення відомостей про нього із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Так само слід чинити й автомобілями: до зняття з обліку відомості слід подати в розділі «Цінне рухоме майно – транспортні засоби».

Якщо було знищено об’єкт незавершеного будівництва або цінне рухоме майно (крім транспортних засобів), то в декларації не потрібно нічого вказувати. 

За матеріалами Національного агентства з питань запобігання корупції

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7349

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді